El Comú de Lleida denuncia la modificació de la recollida de residus a Pardinyes i Balàfia "per anar contra l'interès general"

Tel: 622059290
LLEIDA.COM - Comú de Lleida
COMÚ DE LLEIDA Carrer Enric Pubill "Lo Parrano", 8 · 25005 Lleida · Tel: 622059290

El Comú de Lleida denuncia la modificació de la recollida de residus a Pardinyes i Balàfia "per anar contra l'interès general"

dijous 18 de abril 2024

El comúdelleida ha interposat un recurs de reposició contra l'aprovació de l'expedient relatiu a la modificació del servei de recollida de residus a la ciutat de Lleida, per incompliment de la legislació ambiental i de contractació pública.

«La Llei de Contracte públics només permet la modificació dels contractes per causes d’interès general, i l’ajuntament no ha pogut justificar l’interès general del que és un pas endarrere en les polítiques d’acció climàtica», explicava Laura Bergés, regidora del comúdelleida.

Altes fonaments del recurs de reposició són mancances en la valoració de l’impacte econòmic de la modificació i la motivació política de la decisió, que en cap cas pot ser causa de modificació de contractes, d’acord amb la legislació.

Una modificació contra l’interès general

Les dades que s’inclouen en l’expedient de modificació del contracte sobre la recollida selectiva assolida amb el Porta a Porta indiquen que aquest sistema ha permès complir amb les obligacions legals que estableixen un mínim del 50% de recollida selectiva per aquest any, i fins i tot superen els objectius fixats per al 2035, del 65%. Mentre que amb el sistema de contenidors el percentatge queda per sota del 30%, lluny, doncs del que estableix la llei.

Tampoc no es té en compte que el sistema de recollida porta a porta ha dut a una reducció dels residus generats, un altre dels aspectes en què Lleida està lluny del compliment de la llei. «Des del 2010 hem augmentat la generació de residus en un 10% quan la llei diu que l’hauríem d’haver reduït en un 13%. Així que no es pot considerar d’interès general acabar amb un sistema de recollida de residus que comporta reduccions entre el 13 i el 15% en la generació de residus», valorava Laura Bergés.

En aquest sentit, el comúdelleida recorda la recent sentència que ha emès el Tribunal Europeu de Drets Humans contra l'estat suís, per la seva acció insuficient per limitar la crisi climàtica, assenyalant-ho com una violació dels drets humans. «Cal recordar que els residus representen al voltant del 20% de les emissions a les ciutats, i per tant, renunciar al sistema que és més eficient en la reducció de residus i en l’increment del seu reciclatge és pot considerar, segons la recent sentència del tribunal d’Estrasburg com una innacció que atempta contra els drets humans», ha explicat Sergi Talamonte, anterior regidor del comúdelleida.

Incidències en el Porta a Porta

El recurs del comúdelleida també argumenta que l’expedient de modificació del contracte no justifica cap nova necessitat o interès general associat a les incidències que hagi pogut ocasionar el porta a porta, que es podrien solucionar amb un millor seguiment de la seua implantació, sense haver de renunciar al sistema. 

«L’expedient argumenta incidències en el sistema de Porta a Porta a Pardinyes i Balàfia però no ofereix dades sobre el volum d'abandonament de bosses, ni cap comparativa amb altres zones de la ciutat, on també es produeixen aquest tipus d’incidències i on també hi ha problemes de neteja en les àrees de contenidors» remarcava la regidora del comúdelleida, Laura Bergés.

Per altra part, Sergi Talamonte, ha denunciat que «aquests problemes s’havien d’abordar amb una sèrie d’actuacions, de mediació, informació, sanció i bonificacions, per millorar la implantació del Porta a Porta, que van quedar abandonades quan el comúdelleida va sortir del govern en el mandat anterior i que el govern actual tampoc no ha reprès».

Motivació política de la modificació

Un altre motiu per impugnar la modificació del contracte és que l’expedient la justifica en la voluntat política del govern actual, «quan la llei de contractació pública deixa ben clar que les modificacions no poden respondre a posicionaments polítics, sinó només a causes d’interès general», denunciava el Sergi Talamonte.

Laura Bergés també ha insistit en què «la voluntat política, en aquest cas, la covardia política, no pot justificar els passos endarrere en l’acció climàtica» . En aquest sentit, els representants del comúdelleida han lamentat que el govern faci més cas a les queixes de les persones que no volen reciclar que no pas a l’esforç que sí que està fent la major part de la ciutadania de Pardinyes i Balàfia. «Enlloc d’estar orgulloses i reivindicar Lleida com a capital del reciclatge, agraint al veïnat la seua contribució, el govern ha preferit reaccionar a la minoria més cridanera que no vol reciclar», afegia Sergi Talamonte.

Impacte econòmic de la modificació

Finalment, el comúdelleida també qüestiona la valoració econòmica de la modificació del contracte. L'expedient no considera els recursos necessaris per al nou sistema de recollida a Pardinyes i Balàfia, ni les inversions en nous contenidors, Tal i com ha explicat Laura Bergés «tot el cost de l’actual sistema de recollida Porta a Porta es trasllada a nous serveis de reforç de la neteja a la ciutat i recollida de cartró comercial, obviant que seguiran havent-hi costos per la recollida amb el nou sistema de contenidors; i l’adquisició de nous contenidors s’imputa a les partides existent de manteniment de contenidors, de manera que es detrauran recursos d’aquest manteniment, perjudicant la qualitat del servei».

El comúdelleida també denuncia la falta de la valoració de l’impacte econòmic extracontractual, ja que el canvi en el sistema de recollida afectarà la despesa municipal en concepte d’abocador i els ingressos per venda de residus seleccionats.

Amb una despesa per deposicions de residus de rebuig de 4,8 milions d'euros al 2023 i uns ingressos per recollida selectiva de 800.000€, la modificació del sistema de recollida a Pardinyes i Balàfia, on es van recollir 1.733 tones de brossa al 2023, provocarà un augment de les deposicions a l'abocador, així com una disminució en els ingressos per la valorització dels residus.

Per tot plegat, el comúdelleida demana que s’estimi el recurs de reposició declarant la nul·litat de ple dret de la modificació del contracte i que es rectifiqui l’expedient tenint en compte l’interès general vinculat a l’acció climàtica i a l’estalvi econòmic per a les arques públiques.

← Tornar
© COMÚ DE LLEIDA · Tots els drets reservats · Avís legal ·
COMÚ DE LLEIDA Carrer Enric Pubill "Lo Parrano", 8 · 25005 Lleida · Tel: 622059290