⏯️ Jordi Arnau Espuga, el constructor de gegants que compleix 10 anys creant figures

REDACCIÓ / ACN
Publicat: 
11-09-2023
Actualitzat: 11-09-2023 5:00
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • ⏯️ Jordi Arnau Espuga, el constructor de gegants que compleix 10 anys creant figures
    Peu de foto: 
    Alba Mor (ACN)

El mestre geganter de les Borges Blanques, Jordi Arnau Espuga, compleix 10 anys dedicant-se de manera professional a la construcció de gegants amb un total de 33 creacions. La majoria d'elles són encàrrecs de proximitat de municipis com Cervià de les Garrigues i Mollerussa, entre altres, tot i que també té una parella de gegants a Santa Margalida de Mallorca i quatre figures més que han travessat fronteres cap a França i Bèlgica. A partir de la compra d'una gegantona, des de ben petit ha estat vinculat al món dels gegants i s'ha implicat en el teixit associatiu local. Un fet pel qual l'Ajuntament de les Borges Blanques l'ha reconegut amb el premi Olivera d'Or al Borgenc de l'Any. Amb 29 anys, és el candidat més jove a rebre el guardó.

Tot i que des dels cinc anys que Espuga ha sentit a parlar de gegants, gegantons i capgrossos, no va ser fins a l'any 2013 que va crear el seu primer gegant. Després de formar-se en Belles Arts i fer un curs de professionalització, no ha parat d'aprendre de manera autodidàctica. Algunes de les figures que han sortit del seu taller són Llibertat i Anhel, la parella de nous gegants de les Borges Blanques, o també els locals Cleòpatra i Marc Antoni. L'any 2015 va crear la francesa Alys de Comines. Destinats a Bèlgica, també ha enviat una geganta reina per a l'Escola Polonesa de Lovaina i un capgròs en honor als 25 anys de la comunitat filipina.

Sidamon celebra la 2a Fira de Carabasses Gegants
Peu de foto: 
Foto: Ajuntament de Sidamon

L'última creació, presentada a la festa major de les Borges Blanques a principis d'aquest mes de setembre, ha estat el gegantó Felip del Pom en homenatge a Felip Garsaball, l'encarregat de conduir el Canó i una persona estimada a la ciutat. La figura, de 25 quilos i de quasi tres metres d'alçada, té la particularitat que el seu cigar treu fum de veritat per un mecanisme intern amb metxa. "Ha estat un repte", ha explicat Espuga, qui afegeix que "els gegants tenen un punt de distanciament i volíem crear una figura molt més humana".

Espuga defineix el seu procés de construcció com a "artesà" i assegura que cal definir el projecte des del principi. "Necessito tenir molt clar què és el que vol la colla", ha destacat. El proper pas a seguir, és fer l'esbós per començar a modelar la figura. "A partir de motlles de fibra de vidre trec la peça amb cartró pedra o fibra de vidre per després iniciar el procés d'allisat, buscar textures i polir", ha explicat. Finalment, Espuga posa color a la figura amb pintura a l'oli. El constructor de gegants considera que la seva particularitat és la creació d'un projecte des de zero. "Això permet crear figures diferents les unes amb les altres", concreta.

Ara per ara, el borgenc reconeix amb satisfacció poder-se dedicar a la creació artística. Explica que "van sorgint projectes" i que la feina es "diversifica". En aquest sentit, assegura que fa pressupost de tasques que no estan vinculades al món geganter, ja que "es tracta del domini d'una tècnica que permet crear qualsevol tipus de formes". De fet, un dels seus propers treballs se centra a crear la figura d'un sant.

En relació al reconeixement atorgat per l'Ajuntament de les Borges Blanques, Espuga ha assegurat que ha estat un premi "inesperat". Considera que el premi ha estat un estímul per continuar treballant i fer la cultura de la capital de les Garrigues "més gran". Així mateix, ha alertat que garantir les tradicions a nivell generacional "és clau" per tal de no condemnar-les. "Amb una bona programació i esforç es pot aconseguir", ha conclòs.

Comparteix

També t'interessarà