La 3a edició del Festival Enre9 torna a Lleida amb més de 50 propostes gratuïtes

REDACCIÓ / Lourdes Farré
Publicat: 
01-05-2024
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • La 3a edició del Festival Enre9 torna a Lleida amb més de 50 propostes gratuïtes
    Peu de foto: 
    Presentació de la 3a edició del Festival Enre9 de Lleida ©Enre9

L’Enre9, el festival d’Arts en Viu de la Zona 9 de Lleida, ha presentat les propostes per la seva tercera edició, que se celebrarà del 16 al 19 de maig a La Mariola, Turó de Gardeny i Blocs Joan Carles.

Com cada any, la programació serà gratuïta i combinarà espectacles professionals amb espectacles comunitaris, sorgits d’un treball previ fet amb col·lectius de la zona, així com espectacles de caràcter popular i tradicional d’arreu. També hi haurà programació i espais inclusius, i diverses accions i activitats paral·leles, tant durant els dies del festival com els mesos previs.

En total, seran més d’una cinquantena de propostes les que es podran veure a les places i carreres de la Zona 9 durant els quatre dies de festival.

L’Enre9 parteix de la forta creença que la cultura i les arts en viu poden ser motors de canvi i transformació social. No es tracta solament d’un festival de quatre dies, sinó d’un projecte cultural i social que neix del propi teixit comunitari de la zona, amb la intenció de treballar el sentiment de pertinença, la identitat i la cohesió social.

El Festival d’Arts Escèniques “Enre9” torna amb força a Lleida
Peu de foto: 
Ajuntament de Lleida

La voluntat del festival és doble: en primer lloc, fomentar i apropar la cultura a la Zona 9 i la seva gent, entenent-la com una eina de canvi i transformació social, generant també connexions entre les diferents entitats i col·lectius; per altra banda, donar visibilitat a les diversitats i potencialitats de la comunitat i la Zona 9, incentivant la integració de la població lleidatana cap a aquesta àrea, que històricament ha estat marginalitzada i desconnectada de la resta de la ciutat.

En aquest sentit, gran part del projecte són els tallers i activitats comunitaris que el veïnat i els col·lectius de la zona van realitzant al llarg de tot l’any, i que en la majoria dels casos el resultat es pot veure al festival. En són exemples la batucada inaugural, un cercavila que han preparat els escolars de la zona, amb la col·laboració de l’Intèrpret, juntament amb La Templariola, una bèstia popular de l’Institut Templers. Altres tallers que també s’han anat realitzant durant l’any i que podrem veure durant el festival en forma de peça teatral són els de l’Escoleta d’Arts de la Zona9 (amb activitats de Dansa Urbana, Cajón Flamenc, Garrotín i Teatre), CFA Victorina Vila, Ciberaula “Espai Moreres” o Centre Obert Calidoscopi. També podrem veure el resultat del taller botem pel canvi, realitzat pel col·lectiu BasketBeat, o el del taller de teatre, ambdós realitzats amb diversos col·lectius i veïnat de la zona.

També l’activitat de perruqueria creativa, a càrrec de la Companyia Sienta La Cabeza, amb alumnat de l’ISN Castell de Templers, o el taller de música urbana, que es presentarà conjuntament amb l’actuació de freestyle en català de “Raplegats”.

A més, hi haurà espectacles i activitats de caràcter popular i tradicional, mostra de la diversitat de la zona, com ara l’actuació de djembé, les danses tradicionals d’arreu, o els tallers de henna i cal·ligrafia àrab.

Destacar també les actuacions que posaran el punt final a les jornades de dissabte i diumenge, amb una combinació de música de garrotín, rumba i flamenc, a càrrec de formacions com La Violeta i El Tutero.

Una desena de companyies professionals estaran presents, incloent la Cia La Tal, El Gran Dimitri, Capicua, La Baldufa i Kolektivo Konika, entre altres. També es presentaran espectacles internacionals, com els del guineà equatorià Gorsy Edu, els senegalesos Djilandiang o els marroquins Chabab Acro. A més, la companyia irlandesa Hands Down Circus realitzarà una adaptació per a l'accessibilitat cognitiva de l'espectacle “Tape That!”.

Comparteix

També t'interessarà