Almenar arrenca el procés per crear el centre d’interpretació de la Guerra de Successió

REDACCIÓ
Publicat: 
10-02-2022
Actualitzat: 10-02-2022 10:16
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Almenar arrenca el procés per crear el centre d’interpretació de la Guerra de Successió
  • Almenar arrenca el procés per crear el centre d’interpretació de la Guerra de Successió

L’Ajuntament d’Almenar ha endegat aquest dimecres el camí per construir el futur centre d’interpretació de la Batalla d’Almenar de 1710 dins la Guerra de Successió. Així, historiadors i museòlegs s’han donat cita aquest dimecres al municipi per marcar les línies mestres del projecte, com són els elements que el formaran i la seva ubicació. Tot plegat, amb vistes de tenir-ho en funcionament a principis de l’any 2023, però encara sense determinar si a ple rendiment o per diferents fases. En aquest sentit, el consistori decidirà en quin emplaçament s’ubicarà el centre d’interpretació. Un d’aquests punts és el Molí Fariner, amb dues plantes en desús o les antigues escoles. També es planteja col·locar un monòlit en la zona del Sessalt, on es va produir la Batalla.

Un dels participants en la jornada d’avui, el museògraf i catedràtic de didàctica de les ciències socials a la Universitat de Barcelona, Xavier Hernández, ha assenyalat que “la Batalla d’Almenar és un punt d’inflexió molt important en la Guerra de Successió, amb la participació de 40.000 soldats vinguts d’arreu d’Europa”. A més, afirma Hernández, “és un dels enfrontaments més destacats de la història de Catalunya, amb un desplegament militar molt significatiu, sobretot pel que fa a la càrrega de cavalleria”.

Al seu torn, el museògraf de la Universitat de Barcelona, Rafel Sospedra, ha remarcat que aquest espai dedicat a la Batalla d’Almenar “ha de ser de caràcter didàctic, comprensiu per a tothom i emotiu”. En aquest sentit, considera que l’exposició “s’ha d’entendre no tant des dels llibres d’història, sinó des de la perspectiva del soldat i el tràngol de ser militar en una batalla d’aquesta magnitud”. Per això, Sospedra aposta perquè el futur centre d’interpretació es plantegi amb element escenogràfics, interactius i audiovisuals

Per la seva part, l’investigador i expert en cartografia de la guerra de Successió, Pere Julià, farà una cessió al futur equipament, de material original com pintures, medalles, llibres i fulletons on queda reflectida la batalla. Un material d’aproximadament una vintena de peces que complementarà al que aporti el consistori i altres. Per Julià, aquest centre “serà referència de la Guerra Successió a les Terres de Lleida”.

El doctor en història i mestre, Josep Forns, ha afirmat que un dels emplaçaments on s’ubicarà l’espai de museu, el Molí Fariner, és idoni, ja que “conserva en un excel·lent estat les estructures exteriors i interiors, podent aprofitar les plantes superiors en desús, per ubicar-hi la part museística”.

Per últim, l’alcaldessa d’Almenar, Teresa Malla, ha destacat l’aposta de l’ajuntament per posar en valor aquesta batalla amb el centre d’interpretació, perquè “hem d’aprofitar tot el patrimoni històric que tenen municipis com Almenar, per fer-los atractius pel turisme i l’economia”. Per això, continua, “la Batalla d’Almenar ha de ser un atractiu per visitar-nos i en el punt que es troba aquest projecte, és el moment d’aprofitar els coneixements d’historiadors, museòlegs i altres, per treure el màxim profit al centre d’interpretació, fent-lo accessible per a tothom i complementant-lo amb altres activitats, com rutes, fires o representacions teatrals on es va produir la batalla”.

Comparteix

També t'interessarà