La primera edició del FICdÀ convertirà Àger en la capital del cinema social

REDACCIÓ
Publicat: 
17-06-2023
Actualitzat: 20-06-2023 13:21
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • La primera edició del FICdÀ convertirà Àger en la capital del cinema social
    Peu de foto: 
    Festival Internacional de Cinema d’Àger

L’Ajuntament d’Àger i la productora Silendum Films fundada per Albert i Marcel Carbó, organitzen la primera edició del FICdÀ-Festival Internacional de Cinema d’Àger, del 13 al 16 de juliol. La majestuosa Col·legiata de Sant Pere d’Àger, datada del s.XI, serà l’escenari del festival que acollirà 3 sessions de curtmetratges amb grans apostes del panorama espanyol i internacional, seran un total de 15 curtmetratges en competició oficial. El FICdÀ ha rebut un total de 400 curtmetratges d’arreu del món a través de la plataforma Festhome, una xifra que és tot un èxit en la seva primera edició. També s’hi projectaran "Un cel de plom", projecció que compta amb el suport de l’empresa Vunkers, i "Un sol radiant", dos llargmetratges que encara no es poden veure en cap plataforma, i les obres finalistes del concurs de joves talents, Joves 72 hores, realitzades per alumnes de centres educatius de la demarcació de Lleida. El FICdÀ ha rebut propostes de l’INS Caparrella i l’INS Marius Torres de Lleida, l’INS Almatà, l’Escola Pia de Balaguer i l’Escola Vedruna de Balaguer. L’escenari del festival compta amb un aforament de 250 persones a l’exterior i 100 a l’interior. El Festival Internacional de Cinema d’Àger vol apropar el cinema d’autor internacional de qualitat a una zona rural d’una bellesa privilegiada i esdevenir una cita inaludible any rere any. La singularitat de la Col·legiata de Sant Pere d’Àger i d’aquest municipi de la comarca de la Noguera, proporcionen les condicions òptimes perquè el FICdÀ sigui un festival únic.

El FICdÀ és un festival de temàtica social amb una programació de pel·lícules que tracten temes rellevants que aporten valor a la societat. Els valors del festival que es transmetran en tota la seva essència giren al voltant dels drets humans, el món rural, la sostenibilitat i l’ecologia.

La programació

El FICdÀ donarà el tret de sortida amb una gala inaugural el dijous 13 de juliol a les 20 h a la Col·legiata de Sant Pere d’Àger amb la presència de l’equip organitzador i autoritats. Seguidament, començarà la primera sessió en la qual es projectaran cinc curtmetratges de la secció oficial: La banyera, de Sergi Martí i Maltas; Kambana, de Samuel Pastor; La visita, dirigit per Carmela Sandberg; Actos por partes, de Sergio Milán i Warsha, dirigit per Dania Bdeir. En finalitzar l’acte, se servirà un piscolabis, amb el suport de Mas Bertran.

El divendres 14 a les 18:30 h es projectarà el llargmetratge Un sol radiant, dirigit per Mònica Cambra Domínguez i Ariadna Fortuny Cardona. A partir de les 20 h se celebrarà un sopar popular i el concert d’Alba Escalón a la plaça Major d’Àger. A les 22 h començarà la segona sessió de curtmetratges amb la projecció de Yegua, dirigit per Javier Celay; Kumbang, de Gwai Lou; La nau, de Guillem Miró; Why, de Natxo Leuza i Tu tijera en mi oreja, dirigit per Carlos Ruano. El segon dia de festival clourà amb l’observació de les estrelles a càrrec del Parc Astronòmic del Montsec a partir de la mitjanit a la Col·legiata de Sant Pere.

La tercera jornada del festival, dissabte 15 de juliol, a les 17.30 h hi haurà la projecció del llargmetratge Un cel de plom, dirigit per Miquel Romans Ruiz i a les 19:30 h s’emetran els curtmetratges finalistes de la secció paral·lela “Joves 72 hores”. El sopar popular i el concert a càrrec de Culli, se celebraran a partir de les 20 h a la plaça Major del poble i a les 22 h començarà la sessió 3 de projeccions de curtmetratges de la secció oficial amb París 70, de Dani Feixas Roca; Yellow, dirigit per Elham Ehsas; A entrevista, de Fernando Tato i Susana Sampedro; El cacharrico, de Oscar Toribio Carbayo i 24 Siete, dirigit per Santiago Requejo.

La primera edició del FICdÀ finalitzarà el diumenge 16 de juliol amb una gala de luxe que començarà a les 19.30 h amb l’imprescindible catifa vermella per on passaran membres del jurat i dels equips dels curtmetratges seleccionats, així com membres de l'organització i autoritats. La gala de clausura, que se celebrarà a la Col·legiata de Sant Pere d'Àger, estarà presentada pel reconegut periodista Xavi Canalias. Durant l'acte es farà entrega dels premis de la primera edició del festival en les categories de millor curtmetratge, millor interpretació, millor direcció, millor fotografia, millor curtmetratge "Joves 72 hores" i millor curtmetratge segons el públic. A més, l'esdeveniment comptarà amb l'actuació musical del grup Hydra, que interpretarà clàssics del cinema en directe. Al final de la gala de cloenda, que compta amb el suport de BonÀrea, se servirà un sopar pica-pica i una copa de comiat.

El jurat

El FICdÀ compta amb un jurat professional format per 5 personalitats reconegudes del món cinematogràfic que vindran a la gala de clausura a entregar els guardons als guanyadors del festival.

El jurat de l’edició del 2023 està format per l’actriu Vicky Luengo ("Antidisturbios", "Reina Roja", guanyadora del Gaudí 2023 a la millor interpretació femenina, nominada al Goya 2023 i guanyadora d'un premi Ondas); l'actriu Àurea Márquez (protagonista de la sèrie "Com si fos ahir" o "El cor de la ciutat"); l'actriu i directora teatral Marta Angelat (coneguda per "Estació d'enllaç", "Com si fos ahir" i nombroses obres de teatre); el productor i exhibidor de cinema Xavier Atance (fundador de la productora "Benecé") i l'actriu Míriam Iscla (coneguda per haver format part de la companyia T de Teatre i haver fet sèries tan mítiques com "Jet lag").

A banda, un jurat jove valorarà els curtmetratges de la secció paral·lela “Joves 72 hores”, en la qual els estudiants de la demarcació de Lleida realitzen curtmetratges en només 3 dies. Aquest jurat jove està format per l'actor Martí Atance (conegut per la seva participació a "Merlí Sapere Aude" i a la pel·lícula "Beach House"); el tiktoker i creador de contingut català Albert Roig (que compta amb més de 2 milions de seguidors a les xarxes socials) i la directora i guionista lleidatana Gemma Capdevila (participant en el departament de direcció de la pel·lícula "Alcarràs").

Sopar popular i música en directe

La proposta del festival inclou en el seu programa sopars populars i música en directe a la plaça Major del poble d’Àger. Concretament, el divendres 14 se celebrarà un sopar popular i música en directe a càrrec d’Alba Escalón, cantant, músic i compositora del gènere Indie Pop. El dissabte dia 15 també hi haurà sopar popular a la plaça Major i els assistents podran gaudir del concert de Culli, el cantant emergent de Balaguer que cantarà els seus propis temes.

Reserva d’entrades

Les entrades a les sessions de curtmetratges i llargmetratges del festival tenen un cost de 3 € que es podrà pagar abans d'entrar. L'aforament és limitat i cal inscriure's per cada activitat o sessió a la que es vulgui assistir al web del festival www.ficda.cat/.

El FICdÀ-Festival Internacional de Cinema d’Àger està organitzat per l’Ajuntament d’Àger i la productora Silendum Films amb el suport de la Diputació de Lleida, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i Next Generation Catalunya, amb el patrocini de Bon Àrea, Vunkers i Mas Bertran i la col·laboració de Vall d’Àger Resort & Camping, Parc Astronòmic del Montsec, Restaurant La Vall d’Àger, Cal Perubi, Cal Maciarol i Servi Àger, Sono XL, Alemany, ECCIT Escola Catalana de Cinema i Televisió, Delsams i Molí del Pau.

Comparteix

També t'interessarà