Perdonen un deute de més de 240.000 euros a una família de Tàrrega amb la Llei de Segona Oportunitat

REDACCIÓ
Publicat: 
17-07-2023
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Perdonen un deute de més de 240.000 euros a una família de Tàrrega amb la Llei de Segona Oportunitat
    Peu de foto: 
    Imatge d'arxiu (Miquel de Santiago)

El jutjat de primera instància número 6 (mercantil) de Lleida ha perdonat un deute total de 241.793,38 euros a un matrimoni veí de Tàrrega el qual es va veure afectat de manera directa per la crisi del 2008.

D'aquesta manera, el jutge aplica la Llei de la Segona Oportunitat a la parella, representada pel despatx Bergadà Asociados, i exonera l'home, G. J. F. G., d'un passiu insatisfet de 206.663,43 euros, mentre que a la dona, M. A. S., de 35.129,95 euros.

Pel que fa a la situació d'insolvència del matrimoni, aquesta té el seu origen en la crisi de l'any 2008. L'home era camioner, sent autònom des del 1999 fins al 2009. En aquell moment va realitzar una inversió amb la compra d'un camió, pel qual va tenir que demanar un préstec, ja que el seu volum de treball era elevat i la perspectiva de futur era de gran creixement.

Però en explotar la bombolla immobiliària i, amb ella, iniciar-se la crisi que va anar acompanyada d'una disminució molt important de feina, va provocar que hagués de cessar el negoci. "Treballava molt per a una empresa que va fer fallida i em devia bastants diners", assenyala el client de Bergadà Asociados.

Així mateix, la seva parella era dependenta en un establiment i percebia un salari mínim, per la qual cosa els ingressos econòmics de la família es van reduir dràsticament. "Cal pensar que sent autònom jo no tenia atur, i per això gairebé no hi havia ingressos. Vam fer un esforç molt gran per seguir endavant, però va arribar un punt en què la situació era insostenible", recorda l'home.

A més, l'any 2007 havia nascut la seva filla, i per això "va arribar el crític punt de decidir si continuar assumint els pagaments pendents o poder donar de menjar el seu familiar", explica l'advocada i sòcia fundadora de Bergadà Asociados, Marta Bergadà. Així, el matrimoni es va veure obligat a acudir als serveis socials, familiars, amics i entitats de caràcter social perquè els brindessin ajuda. "El que teníem estalviat s'ha acabat i havíem de continuar menjant", explica l'home.

Paral·lelament, l'any 2009, i davant la impossibilitat de continuar fent front als pagaments, es va subhastar mitjançant execució hipotecària l'habitatge familiar. "Tota aquesta situació va generar una gran esfondrament a la vida del matrimoni ia la del seu entorn", comenta Marta Bergadà.

"Després d'una notificació d'embargament n'arribava una altra. A més, l'assetjament dels bancs va ser constant, arribant a trucar de matinada i també a un veí al qual li van explicar la meva situació per contactar amb mi. Un dia vaig anar al banc i els vaig lliurar les claus del pis, demanant-los tan sols que per al desnonament m'avisessin amb antelació per anar-nos-en de casa i que la meva filla no quedés traumatitzada per l'arribada dels Mossos d'Esquadra. També vaig lliurar les claus del camió. Se'm va passar pel cap el suïcidi, per sort tenia la meva filla i no la podia deixar sola ni ella ni la meva dona", recorda l'home.

D'altra banda, malgrat les dificultats econòmiques, el gener del 2021 van tenir la voluntat de sol·licitar un acord extrajudicial de pagaments per arribar a un acord amb els seus creditors, mitjançant un pla de pagaments i una quitació, però no va prosperar. "La gestió del mediador assignat va ser nefasta, com demostra el fet que no es va sol·licitar la declaració del concurs per deixadesa del professional, i per això la situació de la família va empitjorar encara més a causa dels embargaments dels seus salaris", argumenta Marta Bergadà.

El client de Bergadà Asociados exposa que “el 2019 vaig conèixer un advocat que en realitat no va fer res. Només ens demanava diners i posava excuses com que amb la pandèmia estava tot paralitzat. El gener d'aquest any ens vam cansar de tantes excuses i vam decidir posar fi a aquesta relació amb aquest lletrat".

Al cap de pocs dies va escoltar per primera vegada el nom de Marta Bergadà i Bergadà Associats. Tal com exposa, “actualment estic treballant per compte aliè de camioner i un dia vaig sentir per la ràdio el nom de Marta Bergadà i com explicava un cas que havia guanyat. Vaig arribar a casa, ens vam posar a buscar per Internet i vam contactar amb el seu despatx per intentar trobar una solució".

D'aquesta manera, el mes de febrer passat es va dur a terme la primera reunió. "Marta Bergadà i el seu equip van analitzar el nostre cas i des d'un primer moment ens van indicar que teníem molts números que se'ns concedís l'exoneració del passiu insatisfet amb la Llei de la Segona Oportunitat". Així, es va iniciar el procediment i en només quatre mesos el jutge els perdonava els deutes.

"A dia d'avui encara estem intentant assimilar aquesta gran notícia. És com si ens hagués tocat la Primitiva. Va arribar un punt on ens sentíem que vivíem al marge de la societat i va ser molt dur. Sempre havíem tingut una vida normal, de treballadors sense deure res a ningú, i de la nit al dia tot es va esfumar i van començar tots els problemes", manifesta l'home.

Comparteix

També t'interessarà