Washington recorda la figura del científic lleidatà Joan Oró

REDACCIÓ
Publicat: 
17-12-2023
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Washington recorda la figura del científic lleidatà Joan Oró
    Peu de foto: 
    Commemoració Joan Oró EE.UU.

La Delegació del Govern als Estats Units i al Canadà ha recordat aquesta setmana la figura del bioquímic lleidatà Joan Oró i Florensa, amb un acte de commemoració dels 100 anys del seu naixement, que va dur a terme el 14 de desembre a Washington D.C. L’esdeveniment va servir per acomiadar el 2023 i s’emmarca dins de la programació d’activitats del Govern de Catalunya amb motiu de l’Any Joan Oró.

El delegat del Govern als Estats i al Canadà, Isidre Sala, va encapçalar l’acte destacant com un forner nascut a Lleida el 1923 va acabar convertint-se en un dels científics més importants del segle XX. I és que Joan Oró va emigrar als Estats Units als anys 50 per dedicar la seva carrera a investigar l’origen de la vida, on va fer grans descobriments que van inspirar generacions de científics. 

L’acte va comptar amb la participació de l’investigador, Antonio Lazcano Araujo, professor a la Universitat Nacional Autònoma de Mèxic, company de laboratori i amic proper de Joan Oró. Lazcano, que és expert en el camp de l’origen de la vida, va explicar com el descobriment de la síntesi de l’adenina per part d’Oró va tenir un impacte significatiu a escala mundial i va portar el científic català a col·laborar amb la NASA en diversos projectes, com ara en l’anàlisi de mostres lunars en el programa d’Apollo i, molt especialment, en la recerca de vida al planeta Mart en les missions Vikings. Lazcano va definir Oró com un científic amb “un talent extraordinari”, amb un “gran sentit de l’humor i un rigor científic extrem”. 

El científic Mitch Schulte, de la Divisió de Ciència Planetària de la NASA, va destacar com el llegat d’Oró és present en les missions actuals de l’agència, com ara la missió OSIRIS-Rex o Europa, les quals analitzen mostres d’asteroides seguint les tècniques d’Oró per determinar la presència de vida.

L’acte també va incloure la intervenció des de Catalunya, mitjançant un vídeo, de Joan Oró, director de la Fundació Joan Oró, una exposició sobre la vida i obra d'Oró, cedida per la mateixa Fundació i la projecció del documental ‘Joan Oró. La fórmula de la vida’, produït per la Fundació La Caixa i estrenat l'octubre de 2023 a Catalunya.

L’acte va culminar amb una recepció de Nadal amb cuina catalana, torrons i cava.

Comparteix

També t'interessarà