El Baix Segre reclama més metges i més presència policial per l'arribada de temporers

REDACCIÓ / Lourdes Farré
Publicat: 
26-06-2024
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • El Baix Segre reclama més metges i més presència policial per l'arribada de temporers
    Peu de foto: 
    La reunió dels alcaldes del Baix Segre s'ha fet a l'Ajuntament de Seròs ©Paeria de Lleida

Aquest dijous, els alcaldes d'Alcarràs, Seròs, Soses, Aitona, la Granja d'Escarp, Torres de Segre i Massalcoreig s'han reunit a Seròs per exposar les seves reivindicacions i exigir millores en la gestió de la campanya de la fruita, durant la qual la població de la zona es duplica amb l'arribada de milers de temporers.

Els alcaldes han criticat que, tot i l'increment de població, els serveis disponibles es mantenen iguals, fet que provoca una sobrecàrrega dels serveis mèdics, de seguretat i de recollida de deixalles. Han reclamat al Govern un augment de la presència policial i un reforç dels serveis mèdics per fer front a la demanda addicional.

A més, els ajuntaments han sol·licitat ajuts als ens supramunicipals per gestionar l'increment en el servei de recollida de deixalles, ja que l'augment de població genera més residus i, en conseqüència, problemes d'higiene i salut pública. Aquesta situació genera malestar entre els veïns i fomenta actituds racistes i xenòfobes, segons l'alcalde de Torres de Segre, Àxel Curcó.

Els alcaldes també han demanat al govern espanyol que permeti a les persones en situació irregular obtenir permisos temporals de treball durant la campanya de la fruita. Molts temporers arriben sense papers, cosa que impedeix la seva contractació i fa que acabin dormint al carrer. 

Així mateix, han sol·licitat ajuts i facilitats per reformar cases i habilitar-les com a habitatges estacionals per acollir els temporers, millorant així les condicions de vida d'aquestes persones durant la campanya.

Finalment, els alcaldes han reclamat la creació d'una junta de seguretat específica per al Baix Segre per planificar i organitzar millor la gestió de la campanya. Aquesta junta hauria d'incloure les diferents administracions, entitats i el sector per coordinar els esforços i assegurar una resposta adequada a l'augment de la demanda de serveis durant aquest període crucial.

Carlos Enjuanes, tinent d'alcalde de la Paeria de Lleida, també ha assistit a la trobada per mostrar el suport de la capital del Segrià a les reclamacions del Baix Segre, tot i que la ciutat té una situació específica.

"Necessitem mà d'obra, doncs necessitem més metges, més dispositius policials i més recursos per als ajuntaments." - Rosa Pujol, alcaldessa d'Aitona.

"Acaba generant problemes de racisme i xenofòbia dins els nostres pobles que des dels ajuntaments hem de tenir la responsabilitat d'evitar, i no tenim prou força per evitar-ho." - Àxel Curcó, alcalde de Torres de Segre.

Les reivindicacions dels alcaldes del Baix Segre posen de manifest la necessitat d'una planificació i suport adequat per fer front a l'augment de població i assegurar una gestió efectiva durant la campanya de la fruita, contribuint a una millor convivència i integració social en els municipis afectats.

Comparteix

També t'interessarà