Declaració institucional al ple de la Paeria de Lleida per instar l'Estat a protegir l'Horta de les línies MAT

REDACCIÓ / Lourdes Farré
Publicat: 
28-06-2024
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Declaració institucional al ple de la Paeria de Lleida per instar l'Estat a protegir l'Horta de les línies MAT
    Peu de foto: 
    Veïns de Magraners contraris al crematori ©Ignasi Gómez

Aquest divendres, el ple de l'Ajuntament de Lleida ha aprovat una declaració institucional per protegir l'Horta de Lleida de les línies elèctriques de Molt Alta Tensió (MAT). El text, recolzat per tots els grups municipals, insta l'Estat a utilitzar les infraestructures existents per al transport d'energies renovables per evitar danys en aquesta zona agrícola. També proposa una llei que obligui a soterrar les línies MAT en sòls urbans, fins i tot en aquells encara no urbanitzats, per evitar la possible afectació del creixement urbanístic dels municipis.

En el text, s'ha demanat que Red Eléctrica aprofiti estructures com els marges de les carreteres i que la Generalitat elabori un Pla Director per protegir els sòls d'alt valor agrari, garantint que la instal·lació de parcs fotovoltaics o línies d'evacuació no afectin terrenys productius.

Magraners demana la reubicació del crematori

Durant el ple, Pilar Sánchez, presidenta de l'associació de veïns de Magraners, ha exigit que el crematori previst al costat del cementiri municipal es traslladi fora de la ciutat. Sánchez ha destacat que, tot i que el projecte és legal, no és ètic ni saludable per als veïns. Ha demanat a l'Ajuntament que busqui una solució favorable per a tothom.

L'alcalde Fèlix Larrosa ha respost que s'estan mantenint negociacions amb el promotor del projecte i les autoritats d'Urbanisme, tot i que no ha descartat l'ús de mecanismes legals de darrer recurs si no s'arriba a un acord.

Pacte Local contra les violències masclistes

Finalment, el ple ha aprovat el Pacte Local contra les violències masclistes a Lleida amb 25 vots a favor i 2 en contra, aquests últims dels regidors de Vox.

Comparteix

També t'interessarà