La tempesta de dissabte afecta més de 1.400 hectàrees de fruita dolça del Segrià

REDACCIÓ / Lourdes Farré
Publicat: 
08-07-2024
Actualitzat: 09-07-2024 12:49
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • La tempesta de dissabte afecta més de 1.400 hectàrees de fruita dolça del Segrià
    Peu de foto: 
    Una nectarina d'una finca de l'Horta de Lleida afectada per la tempesta ©Ignasi Gómez

La tempesta de dissabte a la tarda ha causat greus danys a 1.410 hectàrees de cultius de fruita dolça al Segrià, afectant principalment els municipis de Lleida, Aitona, Soses, Torres de Segre, Alcarràs i Sudanell. Segons el Departament d'Acció Climàtica, els danys oscil·len entre el 40 i el 100%, provocats pels cops de pedra i les fortes ratxes de vent que van fer caure fruits dels arbres. La Paeria de Lleida ha avaluat els danys a l'Horta i l'alcalde Fèlix Larrosa ha assegurat que se sumaran a les peticions de rebaixes fiscals. Les organitzacions agrícoles es reorganitzaran per redistribuir els temporers que s'han quedat sense feina.

Avaluació de la tempesta

L'informe del Departament d'Acció Climàtica indica que la tempesta, acompanyada de calamarsa, va afectar principalment la zona mitja del sud de la comarca del Segrià. Les fortes ratxes de vent i els 20 a 40 litres d'aigua caiguts en poc temps van causar danys en estructures agràries, trencant arbres i inundant camps. La pedregada va impactar especialment la zona al voltant del riu Segre, amb les següents hectàrees afectades:

- Aitona: 60 ha
- Soses: 220 ha
- Torres de Segre: 320 ha
- Alcarràs: 230 ha
- Sudanell: 120 ha
- Lleida: 460 ha

En concret, a Lleida, les partides de Butsènit, la Caparrella, Torres de Sanui i Vallcalent van ser les més afectades, amb danys significatius als cultius de pera i fruita d'os.

Es preveu una campanya de fruita de pinyol "correcta" tot i una caiguda de la producció d'un 4%
Peu de foto: 
Un moment de la intervenció de Joan Gòdia ©Acció Climàtica

Reorganització de la campanya agrària

El president d'Asaja a Lleida, Pere Roqué, ha explicat que les organitzacions agràries disposen de "mecanismes" per reorganitzar la campanya, desplaçant els temporers a altres zones com Albesa, la Portella o el Pla d'Urgell. La campanya de la fruita a Ponent compta amb unes 20.000 persones treballant, i uns 2.500 temporers a la zona de l'Horta de Lleida. Roqué ha demanat ajuts per a les empreses fructícoles afectades.

Sergi Balué, responsable de la fruita dolça de JARC, ha destacat que la tempesta ha arribat en un "moment crític" de la campanya, amb la fruita en el seu punt òptim per ser collida. Ha lamentat que les assegurances penalitzin els danys causats pel vent, oferint indemnitzacions menors.

Peticions a Agroseguro i suport de la Paeria

Néstor Serra, responsable d'UP al Segrià, ha reclamat a Agroseguro que s'organitzi per fer front als danys creixents derivats del canvi climàtic, i ha demanat l'acceleració de les peritacions per aprofitar els fruits que es poden collir.

L'alcalde de Lleida, Fèlix Larrosa, ha mostrat el seu suport als afectats i ha afirmat que la Paeria se sumarà a les peticions de modificacions fiscals. Larrosa ha visitat finques a Butsènit, la partida més afectada de l'Horta de Lleida, i ha assegurat que "no podem deixar ningú enrere tot i que sabem que és una situació recurrent".

Comparteix

També t'interessarà