La cifosi. Que és, causes i com solucionar-ho

REDACCIÓ / Arnau Coma
Publicat: 
24-09-2024
Actualitzat: 24-09-2024 13:35
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • La cifosi. Que és, causes i com solucionar-ho
    Peu de foto: 
    Imatge d'arxiu ©Pixabay

La cifosi és una curvatura anormal de la columna vertebral, que provoca que la part superior de l'esquena es corbi excessivament cap endavant. Aquesta condició dona lloc a una postura encorbada o geperuda, afectant l'aparença i la funció física de la persona. 

Hi ha diverses causes possibles de la cifosi:

Mala postura: Mantenir una postura incorrecta durant un llarg període de temps, com ara encorbar-se mentre es treballa davant l'ordinador, pot contribuir al desenvolupament de la cifosi.

Osteoporosi: Aquesta malaltia debilita els ossos, fent-los més susceptibles a fractures i deformitats, com la cifosi.

Malalties congènites: Algunes persones poden néixer amb problemes de columna que provoquen una curvatura anormal, com la cifosi congènita.

Malaltia de Scheuermann: Aquesta és una afecció que afecta adolescents i causa una curvatura exagerada de la columna.

Lesions: Els danys a la columna vertebral, com les fractures vertebrals, poden provocar la formació de la cifosi.

Prevenir la cifosi implica adoptar hàbits saludables que ajudin a mantenir la columna vertebral en bon estat. Algunes de les mesures preventives més efectives són:

És essencial mantenir una postura adequada en totes les activitats diàries. Això inclou seure dret, evitar encorbar-se i assegurar-se que l'estació de treball estigui ben dissenyada ergonòmicament.

Fer regularment exercicis que enforteixen els músculs de l'esquena, ja que això millora la flexibilitat i ajuda a mantenir una columna vertebral sana. Els exercicis de ioga i estiraments són particularment útils.

Evitar el sedentarisme: Passar massa temps assegut pot contribuir a una mala postura i, per tant, a la cifosi. És important aixecar-se i moure's regularment durant el dia.

Mantenir un pes saludable: L'excés de pes pot posar pressió addicional sobre la columna vertebral, la qual cosa pot agreujar o provocar la cifosi.

Revisió mèdica regular: Especialment per a les persones amb risc d'osteoporosi o altres condicions que afecten la columna, és important fer revisions mèdiques periòdiques per detectar i tractar qualsevol problema de manera precoç.

Quatre exercicis per evitar el mal d’esquena
Quatre exercicis per evitar el mal d’esquena

El tractament de la cifosi depèn de la seva causa i de la seva gravetat. Les opcions inclouen:

Fisioteràpia: Exercicis específics poden ajudar a enfortir els músculs de l'esquena i millorar la postura, reduint així la curvatura.

Ortesis: En alguns casos, especialment en adolescents amb malaltia de Scheuermann, l'ús d'una ortesi (un dispositiu extern de suport) pot ajudar a corregir la curvatura.

Medicament: Els analgèsics poden ser necessaris per alleujar el dolor associat a la cifosi. En casos d'osteoporosi, es poden prescriure medicaments per enfortir els ossos.

Intervenció quirúrgica: En casos greus, on la curvatura és molt pronunciada o provoca problemes de salut addicionals, es pot considerar la cirurgia per corregir la deformitat.

Tractaments complementaris: Teràpies com el ioga, el Pilates o la quiropràctica poden oferir alleujament i ajudar a millorar la postura, tot i que és important consultar un metge abans de començar qualsevol nou tractament.

Comparteix

També t'interessarà