Investigada una cooperativa de Lleida per comercialització fraudulenta d'oli d'oliva verge extra

REDACCIÓ / Lourdes Farré
Publicat: 
24-09-2024
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Investigada una cooperativa de Lleida per comercialització fraudulenta d'oli d'oliva verge extra
    Peu de foto: 
    Arxiu. Oli d'oliva ©Pixabay

El Servei de Protecció de la Natura (Seprona) de la Guàrdia Civil de Lleida ha obert una investigació a una cooperativa de la demarcació, així com al seu gerent i al tècnic agrònom, per presumptes delictes d'estafa, falsificació documental i delicte contra el mercat i els consumidors. L'origen de la investigació és la comercialització fraudulenta d'oli d'oliva verge extra que, en realitat, corresponia a una qualitat inferior.

L'alerta va ser donada per les autoritats de la República Txeca al maig de 2023, després que l'anàlisi d'un lot d'oli d'oliva etiquetat com a verge extra, procedent de Lleida, revelés que es tractava d'oli d'oliva llampant, un producte de qualitat considerablement inferior. Aquest fet va desencadenar la investigació de la Guàrdia Civil, que va confirmar que la cooperativa havia envasat i comercialitzat 105.000 litres d'oli d'oliva verge com si fos verge extra durant la campanya 2022-2023.

Segons les conclusions del Seprona, la cooperativa va etiquetar i facturar l'oli com a verge extra, incloent-hi el segell de la Denominació d'Origen Protegida (DOP) sota la qual comercialitza els seus productes. La diferència de preu entre l'oli verge i el verge extra va permetre a la cooperativa obtenir un benefici de 40.000 euros.

Com a resultat de la investigació, la Guàrdia Civil ha citat com a investigats, però no detinguts, el director i el tècnic agrònom de la cooperativa. Els presumptes delictes investigats són d'estafa, falsificació documental i contra el mercat i els consumidors. Les diligències han estat entregades al jutjat d'instrucció número 2 de Lleida i a la fiscalia per continuar el procés judicial.

Comparteix

També t'interessarà