L'Arborètum, un espai on gaudir i observar la diversitat vegetal

LLEIDACOM / Gerard Amigó
Publicat: 
15-11-2018
Actualitzat: 23-12-2020 10:53
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • L'Arborètum, un espai on gaudir i observar la diversitat vegetal

El Jardí Botànic Arborètum de Lleida Dr. Pius Font i Quer és un espai d’investigació del Parc Científic i Tecnòlogic de Lleida (PCiTal), i al mateix temps un lloc on poder gaudir i conèixer una àmplia varietat d’arbres i arbustos.

Aquest jardí, de 6,7 hectàrees va ser inaugurat l’abril del 2013 i té una doble funció. L'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Agrària hi desenvolupa tasques de recerca sobre estudis de biodiversitat, tècniques de jardineria sostenibles i avaluació de recursos genètics. Es tracta d'un lloc que pretén difondre el coneixement sobre el món vegetal per conscienciar els ciutadans sobre el valor de la biodiversitat i el paper fonamental que juga per a la humanitat.

Pels ciutadans de Lleida representa un dels punts verds de la ciutat on poder passejar i a la vegada conèixer la vegetació característica dels quatre biomes més importants del planeta: boscos mediterranis, boscos caducifolis, selves temperades i boscos aciculifolis. És a dir, sense moure’ns de Lleida podem veure la vegetació pròpia de zones llunyanes amb una climatología i latitud molt diferent a la nostra.

El jardí botànic rep el nom del científic lleidatà, el Dr. Pius Font i Quer (1888- 1964) en reconeixement a la seva important tasca al servei de la botànica. Aquest lleidatà, fill de farmacèutics, l’any 1995 va crear l’Institut Botànic de Barcelona, i resultà una de les figures més eminents de la botànica espanyola. No va deixar mai d’interessar-se per la vegatació pròpia del nostre territori, i com a membre del recent creat d’Institut d’Estudis Ilerdencs l’any 1944,  va fundar l’Herbarium Ilerdense.

A la tardor, una explosió de colors

L’Arborètum és un lloc de gaudi i d’aprenentatge. La col·lecció d’arbres i arbustos està ben documentada amb el nom tècnic i el nom comú que rep cada espècie, així com les zones del planeta on es troba habitualment. La tardor és un bon moment per visitar aquest indret i adonar-nos del canvi d’estacions i apreciar els canvis de colors a la natura. La paleta de tonalitats ocres, marrons i rogencs amb la que ens obsequia la natura és espectacular i digna de ser reproduïda pels millors pintors.

Abans de la visita, cal que us assegureu que la bateria del mòbil està ben carregada perquè de ben segur que us fa falta per inmortalitzar cada escena del paisatge que visitareu. També heu de saber que pels amants de les plantes, us podeu fer socis de l’Arborètum. I fins i tot podeu anar més enllà, si us heu enamorat d’algun d’arbre o arbust d’aquest tresor botànic i voleu implicar-vos en la conservació i contribuir al seu bon estat sanitari, us cal saber que podeu apadrinar-lo des de 24 euros. Si ho feu rebreu un certificat d’apadrinament en què consta el nom de l’arbre i la seva ubicació. A més, podreu visitar-lo gratuïtament dos cops a l’any i penjar fotos del vostre arbre en un espai de la web de l’Arborètum. Si ho desitgeu, formareu part d’un llistat públic de padrins de l’Arborètum.

L’accés al jardí és d’un preu de 2 euros i el primer diumenge de cada mes l’accés és lliure. L’horari d’obertura, les visites guiades i els tallers els podreu consultar al web.

Comparteix

També t'interessarà