Actualitat

La UdL, abocada a desallotjar els okupes a l’haver fracassat l’últim intent d’acord

SEGREcom
07-06-2016
  • La UdL, abocada a desallotjar els okupes a l’haver fracassat l’últim intent d’acord

L’equip rectoral de la Universitat de Lleida i els estudiants i joves aliens a la UdL que okupen des del dia 17 de maig el despatx del rector continuen enrocats. De res van servir ahir tres hores de consell de govern extraordinari, en el qual també van intervenir representants dels okupants i dels integrants de l’Assemblea de Lletres que es van desmarcar, ja que les posicions no es van moure gens ni mica. Uns i altres mantenen punts "irrenunciables" que impedeixen arribar a un acord. La direcció de la UdL, el respecte a la llibertat de càtedra i que les protestes siguin pacífiques. I l’Assemblea d’Okupació, no reprimir protestes socials i estudiantils amb la policia i el seu dret a "manifestar-nos lliurement i interrompre una classe".

Davant d’aquesta situació, el rector, Roberto Fernández, va dir que "seran el rector i l’equip rectoral els que hauran de gestionar la situació i veure quina solució s’hi pot donar". No ho va reconèixer, però ara tot apunta a un pròxim desallotjament dels okupants, ja que la UdL podria presentar una denúncia judicial per usurpació de l’immoble. Fins i tot una portaveu dels okupes va admetre ahir que "l’única opció que li queda (a la UdL) és el desallotjament". L’okupació va començar després d’una protesta contra la presència policial per protegir les classes a Comunicació Audiovisual de la subdelegada del Govern, Inma Manso, que va acabar amb una estudiant detinguda. Ahir, la professora Manso va poder impartir classe a la seua aula habitual del Rectorat sense cap tipus d’incident. Un grup d’okupants va rebre el rector amb pancartes, caretes amb la seua cara i crits de "rector dimisió, policia no!", i al final van qualificar el consell de "presa de pèl". Per la seua part, Fernández va demanar als okupes que desallotgin de manera voluntària i immediata el Rectorat, però aquests mantenen que se n’aniran només quan el govern de la UdL accepti totes les seues peticions (a més de no-presència policial, que no hi hagi conseqüències legals ni acadèmiques per als participants). A més, el rector va recordar que "si ens trobem en aquesta situació és per una acció d’intimidació i coacció a una professora per part d’un grup d’estudiants i de persones externes a la UdL". Fernández va emplaçar l’Assemblea de Lletres i la d’Okupació perquè acceptin els principis que considera "fonamentals" en la vida democràtica de la universitat: garantir el dret a fer classe i a rebre-la, manifestacions sempre pacífiques amb la comunitat universitària i respecte als canals de participació previstos als estatuts.

Tres setmanes d’okupació després d’una protesta contra Manso

Avui es compleixen tres setmanes d’okupació del despatx del rector, que va començar després d’una protesta de l’Assemblea de Lletres contra la presència policial per protegir les classes de la subdelegada del Govern, Inma Manso. Dies abans, estudiants n’havien interromput una i l’equip rectoral va respondre posant seguretat privada i mossos de paisà. Després de més d’una setmana, les dos parts van consensuar dos mediadors, que van acabar renunciant al veure impossible un acord. Dijous passat, part de l’Assemblea va deixar l’okupació i treballadors de la UdL van entrar al despatx per intentar acabar amb l’okupació, cosa que va derivar en agressions d’okupes a la premsa.

Storify del conflicte

No et perdis cap detall del conflicte i segueix-lo a través de l'Storify que hem creat a Lleida.com (enllaç)

Comparteix

Altres notícies del dia