El Banc d'Espanya constata un "lleuger enduriment" dels criteris per concedir préstecs

ACN
Publicat: 
01-02-2022
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • El Banc d'Espanya constata un "lleuger enduriment" dels criteris per concedir préstecs
    Peu de foto: 
    Imatge d'arxiu

Els criteris per concedir préstecs es van "endurir lleugerament" a l'Estat de forma generalitzada en el quart i últim trimestre del 2021, segons l'enquesta de préstecs bancaris elaborada pel Banc d'Espanya. En concret, els criteris de concessió de crèdits es van fer més difícils tant per a les empreses com per a les famílies per adquirir un habitatge o per consum i altres finalitats. Sí que es va certificar però una certa "relaxació" de les condicions per a la concessió d'hipoteques, en un context d'augment "moderat" de la demanda de préstecs. De cara a aquest primer trimestre del 2022, l'informe del Banc d'Espanya preveu que no hi hagi canvis en els criteris de concessió de préstecs i que continuï a l'alça la demanda de crèdits.

Segons l'informe del Banc d'Espanya, la relaxació de les condicions per a la concessió d'hipoteques és fruit de la "forta competència" en aquest sector i, en menor mesura, pels menors costos de finançament de les entitats i de la major disponibilitat de fons. "Aquesta relaxació s'hauria traduït en una certa reducció als marges de benefici aplicats als préstecs ordinaris", ha corroborat el supervisor bancari, que també assenyala que l'impacte de la ràtio de dubtosos sobre les condicions "hauria estat més moderat i en la direcció contrària". En paral·lel, l'augment de la demanda de préstecs a finals del 2021 hauria estat generalitzada a tots els sectors, a excepció del finançament a empreses, que s'hauria mantingut estable.

I tot plegat en un context de "progressiva recuperació de l'activitat econòmica", segons l'informe del Banc d'Espanya. Per últim, les entitats financeres han comunicat que, durant el segon semestre del 2021, no van variar ni els criteris de concessió ni les condicions aplicades al préstecs ICO. De fet, la demanda de crèdits ICO amb aval de l'Estat va caure entre juliol i desembre del 2021, principalment pel menor nombre de sol·licituds per cobrir dèficits urgents de liquiditat, acumular liquiditat com a mecanisme de precaució o substituir d'altres préstecs vigents.

Comparteix

També t'interessarà