El batec de les aigües de Ponent

LLEIDACOM/ Marta Argilés
Publicat: 
24-02-2021
Actualitzat: 14-04-2022 13:30
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • La posta de Sol de Ponent des del Canal d'Urgell.
    Peu de foto: 
    La posta de Sol de Ponent des del Canal d'Urgell.
  • Museu dels Canals d'Urgell.
    Peu de foto: 
    Museu dels Canals d'Urgell.
  • Museu dels Canals d'Urgell.
    Peu de foto: 
    Museu dels Canals d'Urgell.

Hi ha una evidència molt certa i és que no podríem viure sense l’aigua. És la nostra essència, la que ens manté dempeus i la que ens permet regenerar-nos cada dia. Sense aquesta, no existiria la verdor dels camps, no creixerien els nostres horts ni tampoc podríem gaudir de la nostra vida rural. És per això, que us esbrinem un altre racó amb encant i imprescindible de les terres de ponent, el Museu del Canal d’Urgell.

L’Espai Cultural dels Canals d’Urgell és la seu que revela totes les històries que s’amaguen sota les aigües que desfilen pel Canal d’Urgell. Allí hi trobarem un centre d’interpretació on s’explica d’una forma didàctica i lúdica la transformació del nostre territori gràcies a la construcció d’una estructura essencial com la que conformen els diferents canals.   

Instal·lacions del Museu dels Canals d'Urgell.
Instal·lacions Museu dels Canals d'Urgell.
Instal·lacions Museu dels Canals d'Urgell.

Per això, abans d’entrar en aquest museu us proposem un exercici. Volem que tanqueu els ulls i us imagineu que podeu volar. Aprofitant que ens enlairem i ens anem enfilant ben amunt del nostre territori volem que obriu els ulls i des d’aquesta perspectiva privilegiada, aconseguirem tenir un quadre de tots els camps i pobles envoltats i resseguits per un fil d’aigua que a mesura que ens hi anirem aproximant apreciarem que té un cabal enorme i que batega cada dia incansablement. Transitant per l’Urgell i per les comarques de la Noguera, l’Urgell, el Pla d’Urgell, les Garrigues i el Segrià que l’abracen.

L’entrada al museu ens ofereix un viatge pel pas del temps que ens transporta 150 anys enrere passant per les diferents etapes. L’abans, el durant i el després de la construcció dels canals d’aigua i com els nostres avantpassats van viure aquest procés de canvi. El recorregut comença al clot del Dimoni, nom que se li va atorgar al territori i que descrivia la seva terra àrida i seca. Seguidament, la ruta ens porta a la construcció de l’obra amb la infraestructura hidràulica més important del segle XIX. I finalment, acabem en un paratge verdós i vital, fruit de l’afany de la gent del territori.

Així doncs, animem a tots i totes les LLEIDACOMERS a treure el cap a l’Espai Cultural dels Canals d’Urgell per a viure una màgica experiència que us omplirà de vida i de segur que us farà conèixer històries espectaculars del nostre territori que no coneixíem! Animeu-vos a fluir com l’aigua ho fa en els diferents Canals de l’Urgell!

Museu dels Canals d'Urgell.
Museu dels Canals d'Urgell.
Comparteix

També t'interessarà