El judici de les pintures de Sixena, al gener a Osca

SEGREcom
Publicat: 
10-11-2015
Actualitzat: 10-11-2015 9:11
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:

El jutjat de primera instància número 2 d'Osca va acollir ahir la celebració de l'audiència prèvia prevista en el procediment per la demanda presentada per la DGA i l'ajuntament de Vilanova de Sixena contra la Generalitat i el Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC). L'objectiu de la demanda és aconseguir que les pintures de la sala capitular del monestir de Sixena, que ara s'exhibeixen al museu barceloní, tornin a Sixena. Són del segle XIII i d'un alt valor històric i artístic. Una part d'aquestes pintures es va perdre durant l'incendi que va patir l'edifici a l'inici de la Guerra Civil espanyola, el 1936. La resta, danyades greument, van ser salvades de la destrucció i de l'espoli al traslladar-les a Catalunya. S'ha de recordar que en aquella època el monestir es trobava dins de la diòcesi de Lleida.

L'acte celebrat ahir no va ser la vista del judici, sinó la compareixença de les parts per reafirmar-se en les seues posicions i proposar les proves que consideressin oportunes. Per això, el departament de Cultura va afirmar en un comunicat que "és prematura qualsevol presa de posició". El judici se celebrarà al gener, previsiblement els dies 18 i 19. Ahir, el lletrat de la Generalitat va qüestionar la jurisdicció del jutjat d'Osca per resoldre la demanda al·legant que afecta competències de titularitat catalana. A més, per a l'advocat del MNAC, l'autorització donada a l'últim arrencament de pintures evidencia que la intenció de l'Estat era que estiguessin sota la cura de la Generalitat.

Els advocats aragonesos, per la seua banda, van afirmar que les pintures de la sala capitular formen part d'un Bé d'Interès Cultural i Monument Nacional i, per tant, són indivisibles. Van sostenir al seu torn que Catalunya no pot acreditar-ne la propietat.

Per la seua part, a l'abril, el jutjat de primera instància número 1 d'Osca declarava nul·les les vendes a Catalunya de 97 peces del monestir efectuades en tres operacions entre els anys 80 i 90. D'aquestes, 44 peces figuren en dipòsit al Museu de Lleida i la resta, en propietat al MNAC.

reclamació

Aragó vol que les pintures del MNAC originàries de la sala capitular tornin a Sixena

Comparteix

També t'interessarà