El sector de la bioeconomia, clau per a l'economia de Catalunya, a debat al Congrés BIT Lleida

REDACCIÓ / Lourdes Farré
Publicat: 
26-09-2024
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • El sector de la bioeconomia, clau per a l'economia de Catalunya, a debat al Congrés BIT Lleida
    Peu de foto: 
    Congrés BIT ©Fira de Lleida

La bioeconomia, que representa el 17% de l'ocupació total a Catalunya, centra el debat d’experts en la tercera edició del Congrés BIT Lleida, celebrat en el marc de la Fira de Sant Miquel. Segons Jaume Sió, cap del Gabinet Tècnic del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, la bioeconomia suposa el 15% de la matèria que es produeix a Catalunya i aporta el 10% del valor afegit brut. 

El Congrés BIT Lleida, amb 230 inscrits, s'ha consolidat com un punt de trobada per impulsar solucions que permetin generar noves oportunitats en el sector. Enguany, el congrés ha posat el focus en la bioeconomia d'alt valor afegit i la simbiosi industrial, destacant com els residus d'una empresa poden esdevenir matèria primera per a una altra, generant un benefici econòmic i reduint costos mediambientals.

Jaume Sió ha destacat el paper cabdal de Lleida en la bioeconomia catalana, ja que concentra el 50% de la matèria primera disponible al territori. Així mateix, ha remarcat la importància de la gestió forestal sostenible, atès que actualment més de dos terços de la superfície de Catalunya estan coberts per boscos. El govern té com a objectiu intervenir en el 80% dels boscos per reduir el risc d'incendis, millorar el cabal dels rius i incrementar la biodiversitat, tot creant noves oportunitats econòmiques.

Durant la jornada, experts com Hugo Chavarría, del Instituto Iberoamericano de Cooperación para la Agricultura (IICA), van exposar la situació de la bioeconomia a l'Amèrica Llatina, destacant-ne el potencial enorme, tot i la necessitat de col·laboració entre països per assolir els objectius comuns.

El debat també va abordar sectors com la cosmètica, la indústria farmacèutica i la nutricèutica, que poden aprofitar recursos naturals locals per crear nous productes amb valor afegit. En aquest sentit, Ruth Margalef, CEO de Biogründl, va lamentar que moltes empreses catalanes encara no apostin per l’economia circular, malgrat els beneficis econòmics i ambientals que genera.

La segona jornada del congrés estarà dedicada a la simbiosi industrial, amb ponències sobre la creació de biopolígons sostenibles, infraestructures necessàries i casos d’èxit tant locals com internacionals. La presentació de la plataforma de simbiosi industrial a càrrec de Pilar Chiva, de l'Agència de Residus de Catalunya, tancarà l’esdeveniment.

El Congrés BIT 2024 és un punt de referència per conèixer les innovacions i les estratègies empresarials que permetin una producció més eficient, saludable i respectuosa amb el medi ambient, en línia amb l’Estratègia de Bioeconomia de Catalunya 2030.

Comparteix

També t'interessarà