En marxa el segon tractament del 2023 contra la mosca negra a Lleida

REDACCIÓ
Publicat: 
10-05-2023
Actualitzat: 10-05-2023 1:00
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • En marxa el segon tractament del 2023 contra la mosca negra a Lleida
    Peu de foto: 
    Imatge d'arxiu: Un helicòpter ruixa amb BTI un tram de l'Ebre contra la plaga de la mosca negra (Anna Ferràs - ACN)

La Generalitat de Catalunya, a través del Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l'Ebre (COPATE), efectuarà dimecres 10 i dijous 11 de maig el segon tractament d’enguany per combatre la mosca negra a la part catalana del riu Cinca i al Segre des de l’Aiguabarreig fins a les comportes del Parc de la Mitjana de Lleida.

El dimecres, els tècnics, aprofitant que tenen previst de dur a terme un mostreig per conèixer la densitat de larves a la zona del tractament, realitzaran la fumigació des de les comportes de Lleida fins a la depuradora. Ho faran amb mitjans terrestres. L’endemà dijous, mitjançant helicòpter, el COPATE fumigarà la part catalana del Cinca i el Segre fins a la depuradora de Lleida. Aquest és el procediment que se segueix habitualment en cada tractament.

Fons europeus per millorar i recuperar l'escosistema fluvial de l'aiguabarreig Segre-Cinca
Peu de foto: 
Cedida per la subdelegació del govern espanyol a Lleida

Enguany estan previstes sis fumigacions. El calendari anirà en funció dels resultats de les prospeccions que té previst de realitzar el COPATE en els trams dels rius afectats per conèixer la densitat de larves i determinar la necessitat i el moment oportú dels tractaments.

El tractament contra la mosca negra consisteix en un seguit d’abocaments en diversos punts del riu d’un insecticida larvicida biològic molt específic i selectiu per a aquest tipus d’insectes per tal d’eliminar la possibilitat que les larves, dipositades en les algues pels adults es desenvolupin. En el cas del tram del Cinca català i el del Segre fins a la ciutat de Lleida s’actua en una trentena de punts d’abocament en el conjunt dels quals s’hi distribueixen un miler de litres de l’insecticida en cadascuna de les fumigacions previstes.
El tractament pot arribar a eliminar fins a un 95% el nombre de larves del riu. En són factors determinants les condicions meteorològiques, el cabal del riu, la major o menor presència d’algues i la temperatura de l’aigua. L’eradicació absoluta de la mosca negra és, però, pràcticament impossible. L’objectiu dels tractaments és mantenir l’afectació de la plaga en uns nivells tolerables i reduir de forma significativa les molèsties per a la població.

Les fumigacions que es venen efectuant els darrers anys contra la mosca negra han reduït ostensiblement la seva afectació entre la població. Les picades han disminuït en un 90% respecte dels anys en què encara no es feia el tractament.

Comparteix

També t'interessarà