La Comissió Europea té dos mesos per respondre a la demanda de Fruits de Ponent

SEGREcom
Publicat: 
22-06-2016
Actualitzat: 22-06-2016 11:51
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • La Comissió Europea té dos mesos per respondre a la demanda de Fruits de Ponent

La Comissió Europea ja ha rebut la demanda presentada per la cooperativa de segon grau Fruits de Ponent davant del Tribunal General de la Unió Europea i té dos mesos per respondre-hi. Així ho va explicar ahir el director de l’entitat associativa amb seu a Alcarràs, Josep Presseguer. Fruits de Ponent, en representació d’un grup dels seus socis, va presentar la demanda acusant Brussel·les d’actuar tard i malament en la crisi de preus del sector de la fruita de pinyol l’estiu del 2014, agreujada pel tancament de fronteres de Rússia a la producció europea. Addueix que la tardança en l’adopció de mesures i la seua insuficiència van provocar pèrdues milionàries al sector. Després del període d’al·legacions de dos mesos per part de la Comissió, Fruits de Ponent tindrà un termini idèntic per fer el mateix.

Així ho va explicar ahir Presseguer en una jornada de portes obertes a la premsa en la qual, entre altres punts, va explicar que la cooperativa de segon grau ha comprat la marca OKI, nascuda de forma col·lectiva sota els auspicis d’Afrucat per a la comercialització de paraguaians. Fruits de Ponent havia creat una marca pròpia, Or de Ponent, i ara mantindrà les dos per a producció de qualitat que simultaniejarà en funció de mercats i clients.

La cooperativa tindrà aquest any una producció d’entre 50 i 55 milions de quilos de fruita de pinyol, sensiblement inferior a la de l’any passat per problemes meteorològics, en especial per les gelades del mes de març passat. Aquest any, a més, la producció es caracteritza per la falta d’uniformitat, que obligarà a fer diverses passades (recollida de fruita) dels arbres segons la maduració i el calibre.

És un dels problemes de la campanya, segons va explicar el servei tècnic de la cooperativa. Entre altres punts, fa una anàlisi de fertilització dels sòls i ha detectat un excés d’aquest procediment, cosa que suposa un sobrecost per hectàrea per a l’agricultor d’uns 700 euros. Malgrat tot, apunta a una producció de qualitat en aquesta campanya. A més, va destacar que implantar les xarxes antipedra, que costen de l’ordre de 20.000 euros per hectàrea, permet, entre altres coses, reduir l’evaporació d’aigua de reg entre un 10% i un 12%.

Sobre el Brexit, la possible sortida del Regne Unit de la Unió Europea, Josep Presseguer va apuntar que pot suposar certs problemes de caràcter aranzelari, i que la situació d’eventuals noves taxes es decidiria entre els anys 2016 i 2017. També podria existir la implantació de contingents d’importació, com ocorre amb altres països com Algèria. Avui el Regne Unit absorbeix el 20% de les exportacions de l’entitat.

Pel que fa al gegant asiàtic, l’entitat ha fet tots els passos per poder-hi exportar, però es mostra prudent i considera més senzill arribar al Carib que a aquest nou mercat. Amb tot, considera que aquest serà un any per centrar-se en els mercats tradicionals i consolidats, és a dir, Europa, sense deixar de banda altres com els asiàtics, on ha incrementat les trameses en els últims anys.

Entre els seus grans clients hi ha Alemanya i el Regne Unit.

Crea una empresa a Cuba, amb el Carib com a mercat objectiu

Fruits de Ponent ha creat una empresa a Cuba, al considerar que pot ser un mercat interessant de futur, de la mateixa manera que el conjunt dels països del Carib. De moment, no es pot exportar fruita fresca a l’illa, al no existir un acord sobre aspectes fitosanitaris, ja que es tracta d’un país lliure de la mosca de la Mediterrània. Però l’Havana i Madrid ja han començat a negociar un possible acord, com el recentment firmat amb la Xina.

 

Comparteix

També t'interessarà