L'aeroport Lleida-Alguaire preveu un impacte econòmic anual de 76 MEUR amb els projectes en curs

REDACCIÓ / Lourdes Farré
Publicat: 
20-06-2024
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • L'aeroport Lleida-Alguaire preveu un impacte econòmic anual de 76 MEUR amb els projectes en curs
    Peu de foto: 
    Vehicle aeri autònom a l'aeroport d'Alguaire ©Anna Berga

L'aeroport de Lleida-Alguaire preveu generar en els pròxims tres anys un impacte econòmic anual de 76 milions d'euros, el doble de l'actual (37,5 milions d'euros). Durant aquest mateix període, també s'espera que tripliqui els llocs de treball directes, indirectes i induïts, passant dels 300 actuals a 900. Aquestes són les principals conclusions de l'estudi de l'impacte econòmic de l'activitat de l'aeroport, presentat ahir a la tarda al Col·legi d'Economistes de Catalunya a Lleida. Les previsions de creixement econòmic i laboral tenen en compte l'estratègia dels últims anys, que ha posicionat la infraestructura com un centre industrial, formatiu i tecnològic de referència a Europa.

L'aeroport acull projectes consolidats com la formació de pilots, el manteniment, rehabilitació i desballestament d'aeronaus, el desenvolupament d'activitats experimentals en l'àmbit de New Space amb el nou centre de proves de motors coet, i l'establiment del primer vertiport integrat en un aeroport internacional d'Europa, fet que va permetre inaugurar la primera base operativa europea de la multinacional xinesa Ehang el passat mes d'octubre.

Proves del Sistema EGNOS a l'Aeroport de Lleida-Alguaire per a vehicles aeris no tripulats
Peu de foto: 
EHang enlairant-se a l'aeroport d'Alguaire

A més, l'aeroport treballa per convertir-se en un hub d'energia verda, contribuint a la transició energètica de l'aviació amb la producció d'hidrogen d'origen renovable i l'ampliació del seu parc fotovoltaic.

La presentació de l'estudi va comptar amb la presència de la consellera de Territori, Ester Capella, qui va destacar l'aeroport com una "font d'oportunitats i progrés", subratllant la importància que les infraestructures "s'orientin" a la seva contribució socioeconòmica per millorar la vida dels ciutadans. Segons Capella, l'estudi demostra que l'aeroport és un "pol d’activitat econòmica, de recerca i de formació, un motor de transformació econòmica i de desenvolupament”. La consellera va remarcar que "més del 80% de l’impacte econòmic es produeix i produirà a la demarcació de Lleida".

Capella va exposar també que "el vector que més impacte econòmic genera és el de la formació", destacant la licitació d’una nova residència de formació de pilots amb capacitat per a uns 140 alumnes, prevista pel primer trimestre de 2025.

L'activitat de les escoles de vol ha motivat "un increment d’operacions a l’aeroport i aquest mes de maig hem viscut el rècord històric, arribant a 4.195 operacions", va assenyalar Capella, afegint que aquest 2024 "s’està superant també amb escreix el nombre de passatgers del 2023".

A la presentació també van assistir el president de la seu de Lleida del Col·legi d'Economistes de Catalunya, Josep Maria Riu; el president i conseller delegat d'Aeroports de Catalunya, Daniel Albalate; i el director i autor de l'estudi, així com vicepresident de la Comissió d'Economia Territorial del Col·legi d'Economistes de Catalunya, Miquel Morell.

Comparteix

També t'interessarà