Les llegendes dels Plans de Sió, en una ruta guiada

REDACCIÓ
Publicat: 
09-03-2023
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Les llegendes dels Plans de Sió, en una ruta guiada
    Peu de foto: 
    Castell de Concabella
  • Les llegendes dels Plans de Sió, en una ruta guiada
    Peu de foto: 
    Castell de les Pallargues

La nova ruta guiada “Castells, història i llegendes” combina la visita a alguns dels pobles i castells més emblemàtics dels Plans de Sió amb el coneixement d’històries i llegendes relacionades amb els indrets visitats.

L’itinerari s’inicia al castell de Montcortès i continua pel poble de l'Aranyó (amb visita a l'exterior del castell, casa natal de l'escriptor Manuel de Pedrolo, i caminada fins als “Pallers de pedra”, on s’explica una de les llegendes més populars de la Segarra) i pels columbaris de Montcortès, construccions funeràries romanes dels segles I i II dC utilitzades fins al segle XII. La ruta “Castells, història i llegendes” continua pel castell de Concabella (amb visita a l’exterior i explicació de la llegenda del “Barber de Concabella”, feta sota de la gàbia penjada en una de les torres), el castell-molí de Ratera i el castell de les Pallargues, on es porta a terme una detallada visita a l’interior. L’excursió es fa en vehicle i a peu, amb una durada aproximada de 4 hores, i finalitza amb un dinar a Palauet.

Una variant d’aquesta ruta, en aquest cas feta íntegrament amb vehicle, proposa la visita a l’interior dels castells de Concabella i les Pallargues, i la visita exterior als castells de Montcortès, l’Aranyó i Ratera, i inclou també l’explicació de llegendes de la comarca. El castell de Concabella, l’interior del qual ha estat totalment remodelat, acull el Centre d'Interpretació dels Castells del Sió, el Centre d'Interpretació dels Secans de Lleida i l'Espai Pedrolo, mentre que al castell de les Pallargues els visitants poden visitar les dependències destinades al servei, la planta noble, la cuina, la presó, els calabossos i el celler, entre altres espais.

El castell de les Pallargues

El castell de les Pallargues va ser remodelat l’any 2021 per mitjà d’una actuació que va permetre a la construcció medieval recuperar en bona part el seu aspecte original. Les obres de condicionament es van centrar en la coberta i la façana, un dels elements emblemàtics del castell. Hi destaca l’arc gòtic de 13 metres d'alçària el més gran de Catalunya– que presideix, juntament amb la gran balconada, el conjunt constructiu, en el qual sobresurten també els finestrals renaixentistes.

Documentat ja el 1061 i modificat diverses vegades al llarg dels segles, el castell de les Pallargues deu el seu nom als pallers que hi havia a la zona. Construït en un emplaçament aïllat i al punt més alt al costat del riu Sió, a poc a poc es va veure envoltat de cases fins a formar un nucli urbà (l’any 1636 ja hi havia unes 23 cases i unes muralles que les circumdaven). Pertany al tipus de castell-palau, molt freqüent a la Segarra, i destaca per tenir una planta molt irregular i per la seva gran façana.

El castell obre les portes al públic tots els diumenges i festius, amb visites guiades a les 11.00, 12.00 i 13.00 h. Els dies feiners i els dissabtes cal reserva prèvia per fer la visita guiada convencional, trucant al 973 52 00 41.

El castell de Concabella

Documentat ja al segle XI, el pas de diferents llinatges va transformar l’antiga fortalesa en palau senyorial. A partir del segle XIX i durant el XX, el castell va passar per diversos usos, moments d’abandonament i transformacions: va ser camp de treball de la Guerra Civil el 1938, escola i casa del mestre, corral, etc. Totalment reformat en l’actualitat, del seu passat medieval se’n conserva l’estructura de planta quadrada, els grans finestrals renaixentistes, una latrina i les tres torres, una d’octogonal i dues de quadrades, una d’elles amb set grans espitlleres.

Hi destaquen tres centres d’interpretació del patrimoni: el Centre d’Interpretació dels Castells del Sió (una aproximació als castells de la zona a través de les seves diferents facetes: l’estructura, les funcions i les diferents tècniques constructives; l’organització social de la senyoria feudal, i la vida al voltant del castell tot veient-ne l’evolució des de l’època feudal fins a l’edat moderna), el Centre d’Interpretació dels Secans de Lleida (espai que ens permet descobrir el particular paisatge estèpic de les terres de Ponent, amb una fauna i una flora sorprenents) i l’Espai Pedrolo (creat com un homenatge a un dels escriptors catalans més importants i prolífics, consta de l’exposició “Pedrolo, més enllà dels límits”, una visió general de la seva obra, la seva vida i el seu pensament, i del Fons Documental Manuel de Pedrolo, l’arxiu de l’escriptor, obert i consultable per als estudiosos). A més a més, també hi ha una sala d’exposicions temporals.

El castell obre les portes al públic els dissabtes, diumenges i festius, de 10.00 a 14.00 hores. Per concertar visites guiades, tant en dissabte i diumenge com entre setmana, cal adreçar-se a info@castelldeconcabella.cat.

Comparteix

També t'interessarà