L'IRBLleida acosta la ciència als estudiants rurals del Segrià amb el projecte 'Les lleidatanes investiguen'

REDACCIÓ / Lourdes Farré
Publicat: 
18-06-2024
Actualitzat: 03-07-2024 13:00
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • L'IRBLleida acosta la ciència als estudiants rurals del Segrià amb el projecte 'Les lleidatanes investiguen'
    Peu de foto: 
    Una estudiant en un dels tallers de 'Les lleidatanes investiguen' l'IRB Lleida ©Anna Berga

Investigadores de l'Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRBLleida) s'acosten a les zones escolars rurals (ZER) del Segrià per donar a conèixer figures de dones científiques referents i fomentar vocacions en l'àmbit de la ciència als estudiants. Aquest projecte, anomenat 'Les lleidatanes investiguen', també vol reivindicar la recerca científica que es fa des de Lleida. Hi participen 35 escoles i, de moment, la valoració que en fan des de l'IRBLleida és "molt positiva", ja que durant els tallers lúdics els estudiants s'ho passen bé alhora que "aprenen". Les sessions tenen una durada de dues hores, amb una primera part teòrica acompanyada de jocs, seguida d'un taller pràctic.

L'IRBLleida surt de la capital del Segrià per acostar la seva vessant divulgativa a l'entorn rural, especialment als infants que viuen en poblacions de menys de 5.000 habitants per "trencar una mica aquesta diferència entre el món rural i l'urbà", ha explicat Anaïs Panosa, investigadora participant que treballa com a responsable del servei de Microscòpia i Citometria a la Universitat de Lleida i a l'IRBLleida.

L'objectiu del projecte, afegeix Panosa, és "posar referents de dones científiques, acostar la ciència a infants des d'una perspectiva diferent per generar vocacions científiques i trencar estereotips de gènere que hi ha dins del món de la ciència".

Així mateix, també vol reivindicar Lleida com a ciutat on es pot desenvolupar una carrera dins l'àmbit de la recerca científica. "Volem ensenyar que hi ha noies que poden arribar molt lluny i estudiar ciència aquí i fer recerca aquí a Lleida sense necessitat d'haver d'anar a una gran ciutat com Barcelona", afirma Panosa.

El projecte ha aconseguit l'adhesió de 35 escoles, i la valoració que en fa l'IRBLleida és "molt positiva", segons Panosa, ja que els alumnes "s'impliquen molt" en els tallers. "Els nens acaben súper contents i aprenen coses, que és l'objectiu que busquem", afegeix.

Aquest projecte compta amb un ajut de la Convocatòria d'Ajuts Oró a la Cultura Científica en Català de la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació, dotat amb 12.600 euros. Està centrat en les zones escolars rurals del Segrià, tot i que la voluntat de l'IRBLleida és poder arribar a totes les escoles ZER de la demarcació.

Entre els infants que han participat del projecte hi ha la vintena d'alumnes de l'escola Inocencio Pardos, de la ZER Ponent, del Pla de la Font. Durant la sessió, els joves han dibuixat un científic i també han conegut la biografia de Marie Curie, així com una breu introducció d'altres científiques destacades de la història com Hedy Lamarr, Rosalind Franklin o Margarita Salas. Finalment, en la part pràctica han observat a través de microscopis mostres de teixits humans i d'animals i també han pogut conèixer les parts del cervell humà.

"A partir d'avui m'ha interessat més la ciència", ha explicat l'Eric, un dels alumnes del centre, una opinió que coincideix amb la de la seva companya de classe Abril, que diu que no li agradava molt la ciència perquè la trobava "difícil", però que ara la veu més interessant.

Altres alumnes com l'Iris, la Najwa o la Míriam també han trobat la sessió "molt interessant", sobretot la part de mirar mostres amb el microscopi.

Comparteix

També t'interessarà