⏯️ Mòbils i adolescència: com acompanyar els fills i filles en la incorporació del telèfon mòbil

REDACCIÓ / Lourdes Farré
Publicat: 
10-08-2023
Actualitzat: 30-08-2023 10:41
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • ⏯️ Mòbils i adolescència: com acompanyar els fills i filles en la incorporació del telèfon mòbil
    Peu de foto: 
    Imatge d'arxiu (Pixabay)

Són moltes les famílies que amb els temps que corren els sorgeixen dubtes respecte a quina és l'edat més adequada per donar als seus fills el primer mòbil i com preparar-les per fer un uso apropiat i responsable. I és que, com en totes les noves situacions als que ens enfronta el món tecnològic, els adults també necessitem eines i criteris d'educació.

A la pregunta estrella que generalment es fan tots els pares hi ha consens entre els especialistes que entre els 16 i els 18 anys és l'edat més adequada per a començar a manegar el mòbil, ja que és en aquesta franja quan es comencen a donar les condicions mínimes perquè sigui la persona qui fa ús del mòbil i no a l'inrevés. És a aquesta edat quan es comença a tenir un criteri més format per manejar la xarxa. Així i tot, sent conscients de la realitat en la qual vivim, la disponibilitat dels jovenets per disposar d'un mòbil es recomana que no sigui abans dels 12 anys tot seguint unes pautes adequades a la utilitat i a les circumstàncies de la persona, l'entorn i el moment:

  1. Prendre consciència (infants i adults) dels riscos i dels diferents tipus d'ús que li podem donar al mòbil.
  2. Definir un camí progressiu d'incorporació del mòbil 'personal'.
  3. Començar amb un terminal compartit (amb els pares o de la família).
  4. Fer que el primer mòbil personal sigui només un telèfon, no un smartphone.
  5. Incorporar l'smartphone quan l'adolescent demostri que té la maduresa mínima que requereix.
  6. Escollir una tarifa adequada a l'ús i als límits acordats prèviament amb l'adolescent.
  7. Condicionar l'inici de l'ús del mòbil a un 'pacte d'ús' i anar-lo revisant a mesura que s'avança en el camí de la incorporació.
  8. Limitar el temps, els horaris i els espais d'ús.
  9. Gestionar progressivament la intimitat.
  10. Disposar d'un sistema que aporti informació accessible sobre l'ús del mòbil.
Nomofòbia, o la por a estar sense el mòbil que pateixen el 81% dels joves
Peu de foto: 
Imatge d'arxiu (Pixabay)

Són moltes les distraccions amb les quals qualsevol persona hem de lidiar amb un telèfon mòbil a la mà: videojocs, tota mena de continguts audiovisuals, xarxes i plataformes socials... quasi tots pensats expressament per atrapar la nostra atenció fins al punt que arribem a necessitar-los compulsivament en el nostre dia a dia, creant en alguns casos perilloses addiccions, que tal com comenten els professionals, desemboca'n en pandèmia entre els adolescents amb símptomes perfectament detectables:

  • Aïllament social
  • Alteració del son
  • Canvis d'humor
  • Fracàs escolar
  • Estrès
  • Ansietat i depressió
Cooperativa de telefonia Som Connexió

Per tant, és important no oblidar que el maneig i la forma de accedir i utilitzar tots els continguts disponibles en les xarxes d'internet comporta riscos. Tot això no vol dir que els mòbils no puguin ser útils, que sí que ho són, però tothom (nens, joves i adults) hem d'aprendre a gestionar-los.

De la mà de la Coordinadora d'ONG i aMS de Lleida ens ha arribat un interessant treball dels professionals de la Cooperativa de telefonia 'Som Connexió': una "Guia per a famílies cruels i malvades, o com acompanyar els fills i les filles en la incorporació del telèfon mòbil", que tal com indica el seu propi nom, ve a ser un manual d'instruccions ben senzill, divertit i clar de com les famílies poden ajudar-se i ajudar als infants i adolescents en les seves primeres experiències en el món d'Internet.

(La guia es pot trobar a la Coordinadora).

Comparteix

També t'interessarà