Tinc la grip o un refredat?

Publicat: 
20-01-2020
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Tinc la grip o un refredat?

Els canvis bruscos de temperatura, típics de la tardor, permeten al virus de la grip campar a pler per a arribar a l'hivern a la seva màxima esplendor. Durant les últimes setmanes s'ha produït un repunt dels casos, aconseguint-se nivells epidèmics, però convé aclarir que, en algunes ocasions, encara que creguem tenir grip el que tenim realment és un refredat o constipat. Com diferenciar-los?

Com ens explica la Dra. Cecilia Almuiña, directora de l'International Medical Institute de Vithas Internacional, “els símptomes de totes dues patologies són similars: mal de coll, cefalea o mal de cap, tos, congestió de les vies respiratòries, dolors musculars inespecífics. En aquest sentit la febre pot resultar un element determinant per a distingir si es tracta de grip o d'un procés catarral. Habitualment, en el primer cas el pacient presenta febre alta des del començament de la malaltia”.

En tots dos casos es tracta de malalties infeccioses víriques, “produïdes per diferents tipus de virus”, com aclareix la Dra. Almuiña, per això no responen al tractament amb antibiòtics, encara que, “a vegades, poden produir-se complicacions, especialment en grups de risc, com ara la *sobreinfección bacteriana que sí que requeriria tractament antibiòtic”.

En el cas dels refredats, es produeixen per una gran varietat de rinovirus. Amb la grip, ocorre que el virus desenvolupa canvis i mutacions, la qual cosa evita que el nostre organisme adquireixi immunitat contra ell. Això explica que la vacuna, recomanada per a grups de risc (majors de 60 anys, persones immunodeprimides per malalties o tractaments, pacients amb malalties prèvies, especialment cardíaques o respiratòries, professionals en contacte amb moltes persones i dones embarassades), no pugui garantir la immunització total.

Encara que en tots dos casos el pacient sol evolucionar cap a la curació entre 3 i 7 dies, l'especialista recomana consultar amb el metge si es presenten símptomes, especialment febre, i evitar automedicarse, “ja que podríem emmascarar símptomes d'una malaltia fins i tot no diagnosticada. 

Recomanacions per a evitar el contagi de la grip

  • Bona higiene: és el millor mètode per a reduir el risc de contagi, especialment la rentada meticulosa de mans, ja que el virus no és resistent a productes com a sabons o detergents.
  • Neteja i ventilació: la renovació de l'aire en la nostra llar i en les estades de treball ajudarà a prevenir contagis.
  • Utilitzar mocadors d'un sol ús: la propagació del virus es produeix a través dels fluids que s'expulsen en tossir, parlar, i que poden transportar el virus. L'adequat és utilitzar mocadors de paper i tapar-se la boca en esternudar, bé amb el mocador o, si no tenim, millor amb l'avantbraç que amb la mà per a evitar propagar-lo.
  • Hàbits de vida saludables: portar una alimentació equilibrada, rica en fruites i verdures, contribuirà a enfortir el nostre sistema immune. Igualment, és molt recomanable la pràctica d'exercici físic regular i dormir les hores suficients (entre 7 i 8 hores de forma continuada).
  • Evitar, en la mesura que sigui possible, els canvis bruscos de temperatura, així com exposar-se de forma continuada a temperatures molt baixes.
  • Evitar l'alcohol i el tabac, ja que tots dos afebleixen el sistema immune.

Especialistes de Vithas Hospital Montserrat
Comparteix

També t'interessarà