Un projecte liderat per la UdL descobreix que les pomes de polpa vermella són beneficioses per a la salut

REDACCIÓ / Arnau Coma
Publicat: 
07-10-2024
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Un projecte liderat per la UdL descobreix que les pomes de polpa vermella són beneficioses per a la salut
    Peu de foto: 
    L'estudi de la poma vermella ©Oriol Bosch

El projecte 'AppleCOR', liderat per la Universitat de Lleida (UdL) i la Rovira i Virgili (URV), ha revelat que les pomes de polpa vermella ofereixen beneficis significatius per a la salut cardiovascular, especialment en persones amb colesterol alt. Aquesta investigació, feta pública el passat estiu, va involucrar més d’un centenar de voluntaris i va demostrar que aquestes pomes no només milloren la funció endotelial —que regula el flux sanguini— sinó que també redueixen la inflamació i modulen el sistema immunitari.

La investigadora Laura Rubió ha destacat que els beneficis de la polpa vermella són “superiors” als de les varietats de polpa blanca, ja que els marcadors d’inflamació es redueixen de manera significativa. Aquesta poma conté compostos fenòlics antocians, responsables del seu color vermell, que també es troben en altres fruits com el raïm negre. Tot i que els fenòlics són coneguts pels seus beneficis per a la salut, en la matriu de la poma no havien estat estudiats en aquests nivells abans.

L’estudi es va dur a terme en diverses fases, incloent-hi proves amb animals i una posterior prova amb voluntaris humans que van consumir aquestes pomes durant sis setmanes. Els resultats van mostrar que, tot i que totes les varietats de poma oferien beneficis, les de polpa vermella eren especialment eficaces per a la prevenció de malalties cardiovasculars cròniques.

A Espanya, aquesta varietat no es cultiva ni comercialitza a causa de les condicions climàtiques, que afecten les seves propietats sensorials. No obstant això, els investigadors estan treballant per trobar maneres de processar aquest tipus de poma i fer-la accessible als consumidors mantenint els seus beneficis nutricionals.

El projecte ha comptat amb la col·laboració d’altres institucions, com l'IRTA, l'Institut de Ciències de la Vinya i el Vi (CSIC, Universidad de La Rioja), la Unitat de Nutrició i Salut d’Eurecat, l'Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV), i la Unitat de Recerca Biomèdica de l’Hospital Universitari Sant Joan de Reus.

Comparteix

També t'interessarà