Alerta de la UdL per Sixena

SEGREcom
Publicat: 
04-03-2016
Actualitzat: 04-03-2016 9:58
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Alerta de la UdL per Sixena

La facultat de Lletres de la Universitat de Lleida va expressar ahir en un comunicat la seua "sorpresa i preocupació" per l’anunci que va efectuar el passat 25 de febrer el conseller de Cultura, Santi Vila, en el sentit que la Generalitat entregarà en dipòsit al monestir de Sixena 53 de les 97 peces religioses i obres d’art comprades als anys 80 i 90 a les monges del cenobi –en aquell moment a la diòcesi de Lleida– i que es conserven al Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC). S’ha de recordar que les 44 obres restants es conserven al Museu de Lleida.

El comunicat, firmat per la degana de Lletres, Carme Figuerola, qualifica la decisió del conseller de "precipitada perquè no ha vingut acompanyada de l’explicació sobre quins han estat els acords per cedir unes obres que en el seu dia van ser adquirides, restaurades i conservades mitjançant una important despesa econòmica per part de la Generalitat", al voltant dels 50 milions de pessetes d’aquella època.

Figuerola, en declaracions a SEGRE, va assenyalar que "igual que quan tenim una malaltia busquem el millor especialista, en matèria cultural no hauríem de ser menys". Per aquesta raó, la degana de Lletres va recordar que "les universitats som els braços del Govern i ens posem a la seua disposició per prestar-li el nostre assessorament; en qüestions de patrimoni, hem de ser molt curosos al prendre decisions, es necessita un debat serè i tranquil i la precipitació és mala consellera", en al·lusió a l’anunci sorpresa del conseller Vila.

En aquest sentit, la facultat de Lletres exigeix a la Generalitat que "les actuacions i decisions es prenguin amb ple coneixement de tot el context històric, cultural i jurídic", de manera que "els investigadors i les institucions de Lleida directament implicades en aquest tema han de ser escoltats".

Figuerola va afegir que "s’ha d’anar amb compte quan les decisions polítiques poden afectar el patrimoni cultural d’un territori; és com les fitxes d’un dòmino, ara cau la primera i després poden caure les següents", amb referència a les obres d’art de Sixena que exhibeix el Museu de Lleida.

Aragó busca una solució política

El president d’Aragó, Javier Lambán, va assegurar ahir al ple de les Corts aragoneses que la recerca d’una solució política en els litigis amb Catalunya per l’art "mai" serà a costa de les exigències de les obres als tribunals. Lambán va reconèixer que "no hi ha res firmat" amb referència a l’anunci del conseller Santi Vila la setmana passada que entregarà obres de Sixena que es conserven al MNAC. Lambán va afirmar que tota la informació que es va traslladar sobre l’acord entre Vila i la consellera de Cultura d’Aragó, Mayte Pérez, és "transparent", malgrat que no hi ha actes ni papers firmats. Això sí, el president aragonès va qualificar d’"excessos verbals" de Vila les declaracions posteriors del conseller en les quals va parlar de cogestió; va matisar que les 53 peces s’entregaran en dipòsit, i va avisar que el trasllat de les pintures murals podria lesionar-les de forma irreversible. Lambán va revelar que Vila li va assegurar per telèfon a la consellera aragonesa que "no es desdiu ni un centímetre del que va dir a Saragossa" i que, tot i aquest acord, "no farem marxa enrere en cap de les decisions que hem pres a través dels tribunals".

Per la seua part, la consellera Mayte Pérez va insistir que "les obres vénen per quedar-s’hi" i va rebutjar una gestió conjunta, com havia apuntat Vila. D’altra banda, l’alcalde de Vilanova de Sixena, Ildefonso Salillas, va remarcar que Catalunya ha d’entregar les 97 peces del monestir "perquè així ho dicta una sentència [sic] i no per la seua bona voluntat. Ara es destapen dient que això és un gest de bona voluntat amb un dipòsit. Vam estar setze anys esperant que hi hagués gestos i com que no n’hi havia vam recórrer als tribunals".

Comparteix

També t'interessarà