El Col·legi Maristes de Lleida estrena el documental "Riu Amunt" sobre el projecte interdisciplinari del Segre

REDACCIÓ / Lourdes Farré
Publicat: 
20-06-2024
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • El Col·legi Maristes de Lleida estrena el documental "Riu Amunt" sobre el projecte interdisciplinari del Segre
    Peu de foto: 
    Excursió dels alumnes a Camarasa ©Col·legi Maristes

Aquesta setmana s'ha estrenat el documental Riu Amunt, que recull el projecte viscut pels infants del 2n cicle de primària del Col·legi Maristes Montserrat. Amb el pretext del riu Segre, l'alumnat ha treballat sobre el cicle de l'aigua, la gestió eficient, la geosfera, les comarques, el bosc de ribera, la fauna i les tradicions dels municipis principals del riu. En aquest projecte, els raiers de Coll de Nargó, el Ranxo de Ponts, els pastors que fan transhumància al Pirineu i els Castellers de Lleida van ser els protagonistes del Carnaval d'enguany a l'escola.

Els alumnes al Riu Segre al seu pas per Llívia ©Col·legi Maristes

El que fa singular el projecte interdisciplinari és la descoberta en directe del riu. En acabar el segon trimestre, cada família del cicle va escollir una de les excursions programades i, durant el darrer trimestre, s'han preparat i dut a terme aquestes sortides. Mentre un grup descobria l'aiguabarreig del Segre, el Cinca i l'Ebre, un altre passejava pel camí del Riu a Lleida ciutat, o pel Parc de la Mitjana. Balaguer també ha estat un punt de trobada, amb el monestir de Sant Pere de les Franqueses i el Centre d'Interpretació de l'Or com a escenaris. El Congost de Mu a Camarasa i Llívia a les Gorges del Segre completen les sortides. Durant les excursions, els participants han observat el medi i han mesurat el riu, des del cabal fins a dades meteorològiques, utilitzant una estació creada a STEAM amb plaques micro:bit. De totes les excursions n'ha sorgit un documental que s'ha estrenat al teatre de l'escola i ara es pot visionar al canal YouTube de Maristes. La vida generada pel projecte s'ha simbolitzat amb la plantació de dos xops (populus nigra) als dos extrems del riu més llarg del país.

A més a més, Riu Amunt els ha portat al Museu de l'Aigua a Lleida i ha inclòs l'alliberament de peixos al tram de la ciutat per repoblar l'espai fluvial amb espècies autòctones. Riu Amunt ajuda a comprendre el nostre entorn a partir de la seva coneixença in situ i en directe.

Comparteix

També t'interessarà