La UdL aprova un nou Pla de llengües per reforçar el català i impulsar el plurilingüisme

REDACCIÓ / Lourdes Farré
Publicat: 
21-06-2024
Actualitzat: 03-07-2024 12:59
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • La UdL aprova un nou Pla de llengües per reforçar el català i impulsar el plurilingüisme
    Peu de foto: 
    Un moment de la sessió ©UdL

El Consell de Govern de la Universitat de Lleida (UdL) ha aprovat avui el Pla de llengües 2024-2026, que prioritza el reforç del català com a llengua oficial pròpia i institucional, fomenta el coneixement i ús de les llengües oficials a Catalunya (català, castellà i occità-aranès), i impulsa el plurilingüisme i multilingüisme a la comunitat universitària, garantint els drets i deures de tothom. El Pla, elaborat per l'Institut de Llengües (IL) amb participació de representants de tots els centres i col·lectius universitaris, inclou accions com l'augment d'ajuts per materials docents en català, la publicació dels webs institucionals en occità, la inclusió de la llengua de signes catalana o castellana en accions institucionals, i l'ampliació de convenis per accedir a exàmens d'acreditació oficials de llengües estrangeres.

A més, el Pla de llengües compta amb tres plans addicionals: el d'acollida lingüística i cultural per membres de fora de l'àmbit català, el de millora de competències en terceres llengües per a l'estudiantat, i un decàleg de gestió de llengües a l'aula. Segons el vicerector de Cultura i Extensió Universitària, Joan Busqueta, i la directora de l'IL, Montserrat Casanovas, el Pla pretén establir una base sòlida per reforçar l'ús del català en gestió i docència, crear itineraris d'acollida per a nous membres de la comunitat universitària, i millorar les competències lingüístiques en terceres llengües dels estudiants.

Comptes anuals i acords econòmics

El Consell de Govern també ha aprovat els Comptes Anuals de 2023, amb ingressos de 125,1 milions d'euros i obligacions de 99,7 milions. El gerent Ramon Saladrigues ha destacat la recuperació financera de la UdL, atribuïda a l'augment de transferències, especialment de capital, gràcies a la captació de recursos competitius de recerca. No obstant això, ha subratllat la importància d'una execució àgil dels recursos i la necessitat d'increments estables de les transferències corrents per adaptar-se a la nova Llei Orgànica del Sistema Universitari (LOSU).

En clau econòmica, s'ha aprovat l'acord entre la UdL i l'Ajuntament de Lleida per reduir el deute del Consorci del Parc Científic i Tecnològic Agroalimentari (PCiTAL), destinant una transferència extraordinària de 7 milions d'euros a disminuir la responsabilitat de la UdL en el deute públic del PCiTAL.

Nova càtedra d'Agricultura de precisió i canvis en altres càtedres

S'ha creat la càtedra universitat-empresa d'Agricultura de Precisió TIMAC AGRO-UdL, dirigida pel catedràtic José Antonio Martínez Casasnovas, per fomentar la formació, recerca i divulgació en agricultura de precisió. Aquesta nova càtedra tindrà una durada inicial de quatre anys i una dotació anual de 30.000 euros.

D'altra banda, la direcció de dues càtedres de la UdL ha canviat: Guillem Roca Cabau liderarà la del Turó de la Seu Vella de Lleida, i Montse Gea dirigirà la Càtedra ASISA de Salut, Educació i Qualitat de Vida.

Comparteix

També t'interessarà