El sistema defensiu, objectiu de la campanya a Gebut

REDACCIÓ / Lourdes Farré
Publicat: 
03-07-2024
Actualitzat: 03-07-2024 9:00
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • El sistema defensiu, objectiu de la campanya a Gebut
    Peu de foto: 
    El primer matí, sota cobert ©GIP-UdL

El sistema defensiu del jaciment de Gebut (800-200 aC), situat al terme municipal de Soses, és un dels objectius principals de la campanya arqueològica d'aquest estiu. Una vintena de persones, entre estudiants i membres del Grup d'Investigació Prehistòrica (ARQHISTEC-GIP) de la Universitat de Lleida (UdL), participen en els treballs que van començar aquest dilluns i continuaran fins al 20 de juliol com a part del curs teòricopràctic d'Arqueologia Ibèrica de la Universitat d'estiu. La pluja va retardar l'inici de les excavacions fins a la tarda, dedicant el matí al registre i identificació de materials de campanyes anteriors.

El curs combina treball de laboratori amb excavació sobre el terreny. Aquesta és la vuitena campanya arqueològica en aquest oppidum (poblat fortificat en alt), que se centrarà en el sistema defensiu al nord-oest del jaciment, on l'any passat es va començar l'excavació d'una torre quadrangular de la primera edat del ferro (segle VII aC) afectada per un incendi. Aquest any, es continuarà aquesta excavació, segons ha explicat la catedràtica de Prehistòria de la UdL, Natàlia Alonso.

L'equip també treballarà a l'interior del poblat, en àrees dedicades possiblement a la producció i emmagatzematge de vi, així com en la cisterna i en l'obertura en extensió per descobrir els murs de les cases del barri nord del tossal on es troba el jaciment.

Organitzat pel grup de recerca ARQHISTEC-GIP, en col·laboració amb l'Oficina de Suport a la Iniciativa Cultural del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, l'Ajuntament de Soses i l'empresa Iltirta Arqueologia, el curs permet a l'alumnat introduir-se en les diverses tasques de la recerca arqueològica sobre el terreny.

Els estudiants participants provenen de les universitats de Lleida, Barcelona, Saragossa, Complutense de Madrid, Externado (Colòmbia) i la Universitat Nacional de Tucumán (Argentina). Al jaciment, aprenen excavació pràctica i totes les tasques del registre arqueològic, com ara fitxes documentals, planimetria, rentat de terres per flotació o columna, i tria i classificació de les mostres aparegudes.

A les tardes, realitzen sessions teòriques sobre metodologia arqueològica i la problemàtica de la primera edat del ferro i el procés d'iberització a l'àrea ilergeta i el nord-est de la península Ibèrica, i fan visites per descobrir el patrimoni cultural i natural de la zona.

Comparteix

També t'interessarà