Sara García, la primera espanyola candidata a astronauta, a la UdL

REDACCIÓ / Lourdes Farré
Publicat: 
27-06-2024
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Sara García, la primera espanyola candidata a astronauta, a la UdL
    Peu de foto: 
    Sara García, seleccionada com a reserva per l'Agència Espacial Europea (ESA) ©Sebastiaan ter Burg - ESA (CC BY 2.0)

La divuitena promoció del grau de Biotecnologia de la Universitat de Lleida (UdL) comptarà aquest divendres amb una padrina d'excepció: Sara García Alonso, la primera dona espanyola a ingressar a la Reserva d'Astronautes de l'Agència Espacial Europea (ESA), seleccionada entre 22.000 aspirants. Actualment, aquesta biòloga molecular treballa al Centre Nacional d'Investigacions Oncològiques (CNIO). Abans del lliurament de les orles als jardins del Palauet d'Agrònoms, García oferirà una conferència titulada "Biotecnologia, des del laboratori fins a l'espai."

Llicenciada en Biotecnologia per la Universitat de Lleó i doctora per la Universitat de Salamanca, Sara García Alonso té una sòlida experiència en biologia cel·lular i molecular, terapèutica del càncer i medicina translacional. Actualment, es dedica al desenvolupament de fàrmacs contra tumors de pulmó i pàncrees.

"La biotecnologia té un ventall d'aplicacions que va des de la medicina fins a l'agricultura sostenible i la mitigació del canvi climàtic," destaca la investigadora. Referint-se al seu ingrés a l'ESA, García Alonso afirma que "el motor que impulsa una investigadora en biomedicina a convertir-se en astronauta és l'objectiu d'avançar en el coneixement mitjançant l'ús interdisciplinari de la tecnologia."

En la seva xerrada a la UdL, Sara García Alonso parlarà sobre com "l'exploració espacial humana i la recerca en microgravetat promouen avanços científics i tecnològics que beneficien la humanitat, amb aplicacions pràctiques en la nostra vida diària."

La UdL va començar a impartir el grau de Biotecnologia el curs 2005-2006, i l'alumnat és majoritàriament femení. De les 32 persones que es graduen aquest curs, 22 són dones. "És un grau molt integral i versàtil que combina biologia, química, enginyeria i tecnologia," destaca la coordinadora Gemma Villorbina. "Prepara l'estudiantat per enfrontar-se als desafiaments globals i contribuir significativament a l'avenç de la ciència i la tecnologia, aportant beneficis a la societat i al medi ambient," afegeix la professora de la UdL.

Comparteix

També t'interessarà