El Museu de Lleida acull una exposició que recorre la història de Catalunya a través d'objectes quotidians

REDACCIÓ / Lourdes Farré
Publicat: 
11-07-2024
Actualitzat: 31-07-2024 18:00
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • El Museu de Lleida acull una exposició que recorre la història de Catalunya a través d'objectes quotidians
    Peu de foto: 
    Exposició 'Una altra història' ©Museu de Lleida

L'exposició "Una altra història" es va originar a partir del programa homònim produït per TV3 amb la col·laboració d'El Terrat, i es va presentar al Museu d'Història de Catalunya de l'1 de febrer al 28 d'abril. Actualment, es pot visitar a Lleida fins al 17 de novembre de 2024. Aquesta mostra exhibeix gairebé un centenar d'objectes quotidians que narren històries personals, creant un mosaic que representa la història de Catalunya dels darrers cent anys. 

Organitzada pel Museu de Lleida, el Museu d'Història de Catalunya i la Generalitat de Catalunya, amb la col·laboració de 3Cat, El Terrat i EZ Films-Ireland, l'exposició inclou 91 dels 100 objectes mostrats a Barcelona. Els objectes van ser seleccionats durant el programa de TV3 presentat per Albert Om, gravat en vuit llocs emblemàtics del patrimoni català: el Monestir de Sant Pere de Rodes, el Museu d'Art de Girona, el Castell de Santa Florentina, la Universitat de Barcelona, el Reial Monestir de Santes Creus, l'Institut Pere Mata, el Palau Episcopal de Solsona i el Castell de Gardeny. En cada episodi, persones de tota Catalunya van presentar objectes i van explicar les històries personals associades, que esdevenen la base de la història del país.

El programa es basa en el format de "National Treasures", creat per EZ Films i estrenat a RTÉ1, la televisió pública irlandesa. A més, hi ha hagut altres adaptacions com "Tresors amb història" a À Punt, també produït per El Terrat.

Torna el cinema a la fresca aquest juliol a la plaça del Museu de Lleida
Peu de foto: 
Imatge de l'edifici del Museu de Lleida ©Museu de Lleida

Àmbits de l'exposició

Castell de Gardeny:

Objectes com un llum de carbur de les mines de la Granja d’Escarp, una caixa de puros feta a la presó de Lleida, una pedra de la pedrera de Mauthausen, un joc de llit brodat per una tieta per la Primera Comunió, una bàscula model Princesa, una rajola de xocolata Jolonch dedicada al president Companys, una forca d'Alentorn, una carta i documents de la Seda de Barcelona, el primer logotip de la DOP Les Garrigues, una placa commemorativa del Canal d'Urgell, un tricicle, i una nina "Dulcita" del programa 'Reina por un día'.

Monestir de Sant Pere de Rodes:

Capses de galetes Birba, un casc de la Dansa de la Mort de Verges, una imatge de la carpa Ramona, camafeus de l’àvia de Jordi Rotllan, una capsa de pastilles amb talls d'una camisa i un queixal, un aparell de ràdio fet a mà, un llum de pescadors de Port de la Selva, un uniforme militar, i un vestit i abric de nena dissenyats per Consol Capdevila.

Museu d’Art de Girona:

Una màquina de cosir, tampons per estampar monedes, una clau d’una habitació de Sant Hilari Sacalm, una caixa d’ampolles, una destral de pelar suro, un casc militar amb una flor, dos piolets de bomber de rescat, un adhesiu de la campanya GI, una torxa olímpica de 1992, una escorredora de ceràmica, un trofeu del Campionat del Món d'Optimist, i una moto Narcla.

Castell de Santa Florentina:

Una càmera Nikon F., un gerro del Cristall de Badalona, una nina de la casa-cuna Roca Umbert Tèxtil, un telèfon familiar de la guerra, un calendari i ampolla de vi del centenari del tren de Mataró, un ventilador Númax, una placa i ferralla d'un avió estavellat al Montseny, un carnet de mestra de la Generalitat, una boina carlista, una jaqueta de treball, una sol·licitud de matrimoni homosexual, i un aparell ortopèdic.

Universitat de Barcelona:

Un llibre de llenguatge català, dibuixos de Josep Escobar, un programa de mà de "La puntaire", un bust de Macià, una gorra de llana, una samarreta dels Jocs Olímpics de Barcelona 92, una rajola de mosaic hidràulic, el cartell de l’última representació del Liceu, una pistola Star, una màquina de cine Nic, i una càmera Nikon F2.

Reial Monestir de Santes Creus:

Un carnet de l’OJE, una bala portada durant 40 anys, un clau d’un sant Crist cremat, un braser portàtil, un alambí, un faixí de primer classificat del primer concurs de castells, una brúixola Balfegó, un vestit de núvia, una càmera d’estudi, una maleta de mecànic d’avions, i una maleta d'instrumental de llevadora rural.

Esquelles i sarró de pastor de cabres, un disc commemoratiu de la inauguració del monument a la batalla de l’Ebre, joies d'una cantant d'òpera, octavetes antifranquistes, un vestit de cerimònia dels Jocs Paralímpics de Barcelona 1992, un vestit de bateig, vi de fang del celler Rendé Masdeu, una ràdio galena feta a mà, fórmules magistrals farmacèutiques, un bust i cendrer commemoratius de la proclamació de la República, una moto Lambretta, una làpida commemorativa, una tovallola de l’Exposició Internacional de Barcelona de 1929, i una caragolera de vímet.

Palau Episcopal de Solsona:

Ossets de corder, la revista "L’Infantil", l'original del llibre “Rovelló”, un trompetí, corones del Gegant Boig i Geganta Boja del Carnaval de Solsona, el cartell de la primera Fira del Teatre de Tàrrega, un capgròs, un mirall amb una utilitat secreta, un sabre, unes botes militars, un sagrari portàtil, i una bicicleta del programa ‘Filiprim’.

Activitats

Entre les activitats paral·leles, destaca un cicle de cinema a la fresca, una activitat familiar amb Patricia McGill, les 13es Nits Gastronòmiques, i la 4a Jornada de Patrimoni i Educació. L'àrea educativa del museu ha preparat una proposta didàctica amb visites comentades i un taller sobre la didàctica de l'objecte. També es durà a terme un projecte intergeneracional amb l'Escola Amiga, l'Episcopal, que començarà el curs 2024-2025.

Comparteix

També t'interessarà