Inaugurat el cicle 'La Veu Trencada d'un Poble' a l'IEI per reflexionar sobre la situació del català

REDACCIÓ / Lourdes Farré
Publicat: 
10-09-2024
Actualitzat: 10-09-2024 13:32
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Inaugurat el cicle 'La Veu Trencada d'un Poble' a l'IEI per reflexionar sobre la situació del català
    Peu de foto: 
    Inauguració del cicle 'La Veu Trencada d'un Poble' a l'IEI ©IEI

Aquest dimarts ha començat el cicle ‘La Veu Trencada d’un Poble’ a l’Institut d’Estudis Ilerdencs (IEI), amb la inauguració d’una impactant instal·lació artística al Pati de l’IEI que es podrà visitar fins al 18 de setembre. L'obra, que es presenta en el marc de la Diada Nacional de Catalunya, convida el públic a reflexionar sobre l'actual situació de la llengua catalana, enmig d’un context de preocupació pel seu ús social i el suport polític.

L’acte inaugural ha comptat amb la presència del president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, qui ha destacat la importància de la llengua catalana com a "llengua de país" i ha subratllat la necessitat de conscienciar la societat sobre el seu ús diari. Acompanyat per la vicepresidenta de l’IEI, Estefania Rufach, i el director de l’IEI, Andreu Vàzquez, Talarn ha subratllat que “cal utilitzar el català a tot arreu, amb tothom i a tota hora, perquè aquesta és la clau si volem que aquesta llengua tingui futur”.

Inauguració del cicle 'La Veu Trencada d'un Poble' ©IEI
Inauguració del cicle 'La Veu Trencada d'un Poble' ©IEI

La instal·lació inclou una pantalla led de gran format on es projecten frases de personalitats i ciutadans sobre el significat de la llengua catalana, així com 15 megàfons que simbolitzen la veu del poble. El públic pot continuar enviant les seves reflexions a través de les xarxes socials de l’IEI.

A més de la instal·lació, el cicle ‘La Veu Trencada d’un Poble’ inclou concerts i col·loquis que aborden els reptes actuals de la llengua. Pel que fa als concerts, homenatjaran grans figures de la nostra literatura. Així, el dimarts 17 de setembre, el Trio Orfeu i el rapsode Agustí Lleyda dedicaran a Joan Salvat-Papasseit el recital ‘Res no és mesquí’, mentre que el dimecres 18 i el dijous 19, Carles M. Sanuy-Xavier Monge i Francesc Anyó-Borja Penalva oferiran, respectivament, dues actuacions inspirades en l'obra del poeta Vicent Andrés Estellés.

Quant als col·loquis, se centraran en temes crucials per a la llengua catalana. El primer col·loqui, dilluns 16 de setembre, abordarà l'ús social de la llengua amb les intervencions dels sociolingüistes Marina Massaguer i Joan Santanach, actual secretari general de Política Lingüística de la Generalitat. Tots dos oferiran les seves perspectives expertes sobre els reptes i les oportunitats que enfrontem. L’altre col·loqui, divendres 27 de setembre, dedicat a la situació de la llengua als Països Catalans, comptarà amb la presència del president d'Òmnium Cultural, Xavier Antich; de la vicepresidenta d’Acció Cultural del País Valencià, Marinela García Sempere; i del president de l’Obra Cultural Balear, Antoni Llabrés. En aquest cas, actuarà com a moderador el president de la Diputació de Lleida i de l’IEI, Joan Talarn.

Comparteix

També t'interessarà