Tàrrega impulsa una campanya per divulgar l’aportació de les dones en el món de la ciència

REDACCIÓ
Publicat: 
07-02-2024
Actualitzat: 07-02-2024 6:00
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Tàrrega impulsa una campanya per divulgar l’aportació de les dones en el món de la ciència
    Peu de foto: 
    Ajuntament de Tàrrega

La Regidoria de Ciutadania i Feminismes difon les biografies de científiques històriques i investigadores de l’Institut de Recerca Biomèdica


En el marc de la commemoració del Dia Internacional de la Dona i la Nena en la Ciència (que es commemora l’11 de febrer), l’Ajuntament de Tàrrega ha posat en marxa una campanya per fer visible l’aportació femenina en els diversos àmbits científics. Es tracta d’una acció que vol divulgar la tasca investigadora de les dones científiques i fomentar alhora aquesta vocació professional entre les nenes i adolescents. La campanya també consciencia sobre l’escletxa de gènere existent en el món de la ciència, on la presència femenina és inferior a la masculina.

La Regidoria de Ciutadania i Feminismes, en col·laboració amb l’Institut de Recerca Biomèdica (IRB Lleida), ha editat uns cartells il·lustratius que expliquen les biografies de quinze dones científiques dels segles XIX al XXI, pioneres en aquest àmbit. Es tracta de Marie Curie, Netiie Stevens, Rosalind Franklin, Rita Levi Montalcini, Margarita Salas Falgueras, Lynn Margulis, Emmanuelle Charpentier i Jennifer A. Doudna.

De la mateixa manera, la campanya “Científiques que inspiren” també difon les vides de set científiques de l’IRBLleida. Són les targarines Maite Caus Ramírez, investigadora del grup de Recerca Translacional Vascular i Renal, i Cristina Pereira Priego, membre del grup de Neurociències Clíniques; Mariona Pont Gòdia i Marta Marqués Sunción, ambdues del grup de Recerca de Biomarcadors en Càncer; Marina Laplana Lafaja, pertanyent al grup de Recerca en Biomarcadors de Càncer de pàncrees; Anna Macià Armengol, membre del grup de Patologia Oncològica; i Sara Hernández Estañol, del grup de Patologia Neuromuscular experimental. Aquest material s’ha distribuït en edificis municipals, centres educatius i elements de cartelleria de la ciutat.

Paral·lelament, les científiques de l’IRB Lleida Maite Caus Enríquez, Anna Macià Armengol i Sara Hernández Estañol realitzen xerrades i conferències als centres educatius de secundària de Tàrrega explicant a l’alumnat la seva trajectòria, experiència i àmbit d’investigació. L’alcaldessa Alba Pijuan Vallverdú i la regidora de Ciutadania i Feminismes, Alba Castellana Rosinés, han assistit a la conferència impartida a l’alumnat de l’EASD Ondara aquest dilluns. Ambdues han destacat la importància de mostrar referents en el camp de la ciència per a nenes i adolescents per tal “d’aconseguir l’accés i la participació plena i equitativa en la ciència per a dones i nenes”.

Espectacle teatral

També en el marc de la campanya “Científiques que inspiren”, la regidoria de Cultura ha programat l’espectacle “La chica que soñaba” de la companyia Cross Border. Es tracta d’una obra de teatre-fòrum participatiu adreçada a joves a partir de tretze anys escrita a base d’entrevistes a dones que exerceixen carreres masculinitzades. El muntatge, la protagonista del qual és una jove que somia amb ser enginyera, explora com influeix el gènere en la tria d’estudis i ocupació. “La chica que soñaba” es representarà el dia 1 de març al migdia adreçada al públic escolar mentre que al vespre (20 h) se’n farà un segon passi obert al públic general.

Comparteix

També t'interessarà